Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ongeveer 1500 aanhangers al-Zarqawi in Irak'

23 sep 04

De Iraakse terreurorganisatie Tawhid en Jihad, die geleid wordt door de Jordaniër Abu Mussab al-Zarqawi, telt tussen de duizend en 1500 leden. Dat staat in een rapport van de Iraakse inlichtingendienst waaruit het dagblad Baghdad donderdag citeerde.

Volgens de krant komen de aanhangers van al-Zarqawi zowel uit Irak als uit andere Arabische en islamitische landen. Behalve 'gewone' strijders heeft de groep ook explosieven- en wapendeskundigen in huis.

De organisatie heeft haar thuisbasis in de soennitische brandhaard Fallujah, maar is in het hele land vertegenwoordigd, gaat het rapport verder. Er zijn negen 'emirs' die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen regio.

"Het belangrijkste doel van het netwerk is om Irak tot een hel te maken voor zowel Irakezen als buitenlanders door de oorlog in stand te houden", aldus het rapport. Tawhid en Jihad wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse aanslagen en ontvoeringen in Irak sinds de val van het regime-Saddam Hoessein.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi, eind juni door de Amerikanen aangesteld als regeringsleider, heeft de Verenigde Staten "namens het Iraakse volk" bedankt voor de offers die zij hebben gebracht in zijn land. Dat deed hij donderdag in een toespraak voor het Amerikaanse Congres.

Hoewel volgens Allawi de aandacht in de media op het moment vooral gericht is op tragedies, zoals de onthoofding deze week van twee Amerikaanse gijzelaars, mag ook de vooruitgang die is geboekt, niet uit het oog worden verloren. "We zijn aan het slagen in Irak", aldus de interim-premier.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief