Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onduidelijkheid over lot gegijzelden Irak

23 sep 04

Er heerst onzekerheid over het lot van de twee ontvoerde Italiaanse hulpverleensters Simona Pari en Simona Torretta. Volgens een islamitische website zijn ze gedood, maar dat is niet bevestigd. Ook is onduidelijk en of de Brit Kenneth Bigley nog in leven is.

In de nacht van woensdag op donderdag deelde de Iraakse groepering Islamitische Jihad via een verklaring op internet mee dat de op 7 september ontvoerde Pari en Torretta om het leven zijn gebracht. De ontvoerders hadden gedreigd de twee vrouwen te executeren, als Italië zijn militairen niet uit Irak terugtrekt.

De eveneens in Irak ontvoerde Brit Kenneth Bigley heeft de Britse premier Blair woensdagavond in een dramatische oproep gesmeekt zijn leven te redden. "Ik heb uw hulp nu nodig, mijnheer Blair, omdat u de enige op Gods aarde bent die mij nog kan helpen", aldus de zeer geëmotioneerde en soms snikkende Bigley in de elf minuten durende video-opname die op een islamatische website was te zien.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen zei de video te kennen. In een verklaring onderstreepte het departement nogmaals niet met terroristen te zullen onderhandelen. De groepering van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, Tawhid en Jihad, heeft Bigley ontvoerd. Zij dreigt hem te doden als in Irak gevangen gehouden vrouwen niet door het Amerikaanse leger worden vrijgelaten.

Een tot dusver onbekende Iraakse oppositiegroepering heeft donderdag gezegd dat de twee ontvoerde Franse journalistenbinnen de komende drie dagen vrijkomen. De Arabische nieuwszender al-Arabiyasprak met een woordvoerder van de 'Iraqi National Forces' in Damascus.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief