Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President Khatami: Iran produceert geen kernwapens

23 sep 04

Iran is begonnen met proeven in een installatie die een grote hoeveelheid materiaal voor nucleaire centrifuges zal produceren. Dat heeft een hoge Iraanse functionaris dinsdag gezegd. President Khatami zei dinsdag vastbesloten te zijn 's lands nucleaire programma door te zetten.

De tests, waarbij 37 ton ruwe uranium wordt omgezet in uraniumgas, verlopen succesvol, aldus de functionaris. Het materiaal dient na de omzetting als brandstof voor nucleaire centrifuges waarmee verrijkt uranium kan worden gemaakt. De genoemde hoeveelheid is, indien verrijkt, voldoende voor vijf nucleaire wapens, schat een expert.

Iran is vastbesloten zijn nucleaire programma door te zetten, zelfs als het Internationaal Atoomenenergie Agentschap (IAEA) stopt met controles van locaties. Dat heeft president Khatami dinsdag gezegd. Volgens hem is Iran helemaal niet bezig kernwapens te maken.

Het IAEA heeft zaterdag in een resolutie Teheran opgeroepen te stoppen met het verrijken van uranium, een techniek die nodig is om kernwapens te maken. Iran verwierp de tekst en dreigde zich helemaal terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag, bedoeld om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan.

Maandag sloten de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland zich aan bij de internationale oproep. Washington beschuldigt Teheran ervan in het geniep kernwapens te maken, maar Iran houdt vol alleen kernenergie te produceren.

Dinsdag werd in Teheran de jaarlijkse militaire parade gehouden. De raketten waren gehuld in vlaggen waarop anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen stonden.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief