Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkse krant voor smaad Erdogan veroordeeld

24 sep 04

Een rechtbank in Ankara heeft het Turkse dagblad Evrensel vrijdag veroordeeld tot een geldboete van omgerekend 5500 euro wegens smaad. Premier Erdogan had de krant aangeklaagd, omdat hij een cartoon over hem kwetsend vond.

De krant plaatste op 5 april een cartoon van de hand van S. Selvi. Die had Erdogan getekend als het paard van een rijke zakenman die contacten onderhoudt met de Verenigde Staten.

Turkse beroepsorganisaties van journalisten reageerden fel op het besluit. "Kennelijk moet premier Erdogan nog leren wat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting betekent'', zei E. Ipekci, algemeen secretaris van de journalistenbond TGS.

Volgens L. Tilic voorzitter van de progressieve journalistenvereniging was het een proefproces om te zien hoe de wetswijzigingen in de praktijk worden uitgevoerd. "De mediawet is zojuist aangepast maar in de praktijk worden nog straffen uitgedeeld voor een cartoon."

I. Caralan, hoofdredacteur van Evrensel, vindt de uitspraak tragisch voor de democratie. "Een democratie die humor verbiedt kan allen maar een tragische democratie zijn."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief