Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland kiest voor Kerry

25 sep 04

De helft van de Nederlanders zou op John Kerry stemmen als ze in de schoenen van de Amerikanen zouden staan. Slechts 9 procent geeft de voorkeur aan Bush, 36 procent weet het niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder zeshonderd Nederlanders van Interview-NSS in opdracht van NOVA.

Vooral ondervraagden die bij de vorige Tweede-Kamerverkiezingen op de SP hebben gestemd, kiezen massaal voor John Kerry. In deze groep geeft maar liefst 82 procent aan dat hij de presidentskandidaat van hun keuze is en de rest weet het niet.

De keuze voor Bush of Kerry is onder mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde. 45 procent van de vrouwelijke bevolking kiest voor Kerry, bij de mannen is dat iets meer dan de helft. Bush krijgt 7 procent van de vrouwen achter zich en 10 procent van de mannen.

Jongeren hebben, in tegenstelling tot reguliere politieke peilingen, wél een mening over de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten. Slechts iets meer dan een kwart weet niet op wie zij zouden stemmen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Kerry is onder jongeren ook de grote favoriet met 58 procent van de stemmen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief