Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm accepteert alternatieven coalitie

27 sep 04

De voorstellen van de coalitie in de Tweede Kamer om de miljoenennota voor ongeveer een miljard euro te 'verbouwen', stuiten niet op weerstand van vice-premier Zalm.

De VVD-bewindsman, die de zieke premier Balkenende dinsdag en woensdag bij de algemene beschouwingen vervangt, heeft geen moeite met de financiële dekking die CDA, VVD en D66 hebben bedacht voor hun plannen, aldus maandag bronnen in politiek Den Haag.

Het kabinet zal de wijzigingsvoorstellen dus overnemen. Dat betekent dat de bezuinigingen in het onderwijs niet doorgaan, dat het grijs kenteken in stand blijft, dat de kabinetsplannen voor vut- en prepensioen worden versoepeld, dat het combineren van een ww-uitkering en een ontslagvergoeding mogelijk blijft en dat de aangekondigde besparingen in de kunstsector gehalveerd worden. Ook blijft de fiscale regeling voor Nederlandse speelfilms bestaan.

Hoe de dekking van de drie regeringspartijen er precies uitziet, is nog steeds niet bekend. CDA, VVD en D66 slagen er al bijna een week in dit geheim te houden. CDA-fractieleider Verhagen zal de coalitievoorstellen dinsdag tijdens de algemene beschouwingen presenteren.

Volgens ingewijden bestaan de financiële alternatieven van de coalitie vooral uit fiscale maatregelen voor het bedrijfsleven en het bestrijden van de bureaucratie bij de overheid. Van bezuinigingen op de overheidsuitgaven zou nauwelijks sprake zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief