Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RDM Technology vraagt faillissement aan

1 okt 04

Het defensiebedrijf RDM Technology vraagt faillissement aan. Het doek valt omdat er geen uitzicht is op orders voor de bouw van het verkenningsvoertuig Fennek. In totaal komen 51 mensen op straat te staan. Dat meldde woensdag het Havenbedrijf Rotterdam, dat het waarnemend bestuur voert over RDM Technology.

De Fennek-opdracht was een absolute voorwaarde voor een doorstart van RDM Technology, aldus het havenbedrijf. Zonder de opdracht is er geen werk voor de onderneming.

RDM Technology was tot voor kort eigendom van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Het bedrijf was betrokken bij de bouw van de Fennek. Het ministerie van Defensie, de opdrachtgever, zegde echter begin dit jaar het contract op, omdat het alle vertrouwen in Van den Nieuwenhuyzen had verloren.

Defensie heeft het contract inmiddels gegund aan het Duitse Krauss Maffei Wegmann (KMW), dat al meewerkte aan de bouw van het verkenningsvoertuig.

Voorwaarde is wel dat de helft van de productie voor de Fennek in Nederland plaatsvindt, maar dat gebeurt dus niet bij RDM Technology. "Dat kregen we woensdag te horen'', zei een woordvoerder van het havenbedrijf.

KMW wilde niet bevestigen dat het afziet van verdere samenwerking met RDM Technology. De Duitsers komen binnen enkele dagen met nadere mededelingen over de Fennek-opdracht.

Het Havenbedrijf Rotterdam was in vergevorderde gesprekken met onder anderen zakenman G. Sanderink over een overname van het defensiebedrijf. Sanderink wilde echter alleen geld in RDM Technology stoppen als de productie van de Fennek bij het bedrijf zou plaatsvinden. "Voor RDM is het over en uit. De Duitsers hebben lang gewikt en gewogen, maar hebben anders beslist'', liet hij in een reactie weten.

RDM Technology kwam in handen van het havenbedrijf, omdat voormalig directeur W. Scholten voor 100 miljoen euro aan garanties aan de RDM-groep had gegeven. Het defensiebedrijf diende samen met een cruiseschip en onroerend goed als onderpand om de garanties af te dekken. "Als het havenbedrijf dit als een goed vader onderhoudt, zit er genoeg waarde in om de garanties af te dekken'', zei Van den Nieuwenhuyzen eerder.

De wapenfabrikant kost het havenbedrijf echter alleen maar geld, verklaarde de woordvoerder. Het bedrijf heeft onderzoek gedaan naar de financiële risico's omtrent de garanties. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief