Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Topman al-Qaeda roept op tot strijd tegen 'kruisvaarders'

1 okt 04

Een topman van al-Qaeda en naaste medewerker van Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, heeft opgeroepen tot verzet tegen de "kruisvaarders'' die de moslimwereld willen binnendringen. Hij zei dit op een videoband die vrijdag werd uitgezonden door de Arabische tv-zender al-Jazeera.

De man op de videoband, van wie wordt aangenomen dat hij al-Zawahiri is, riep op tot georganiseerd verzet in Irak, Afghanistan, Tsjetsjenië en Palestina. Hij zei ook dat het de plicht is van alle moslims om "Palestina'' te bevrijden. Op de band werd opgeroepen aanvallen uit te voeren tegen Israël en de Verenigde Staten om Palestina te bevrijden.

"We moeten niet wachten tot de Amerikaanse, de Britse, de Franse en Italiaanse troepen ons binnenvallen voordat we ons verzetten'', aldus de al-Qaedatopman. Hij noemde ook Australië, Japan, Zuid-Korea, Polen en Noorwegen.

Eerder deze maand verscheen al-Zawahiri ook al op een videoband die door al-Jazeera werd uitgezonden. De stem op deze videoband lijkt op de stem van de tape die vrijdag werd uitgezonden. Een Amerikaanse generaal die in Afghanistan gestationeerd is, zei begin deze week dat de al-Qaedatopman zich vermoedelijk in Pakistan schuil houdt.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief