Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gevechten in Gazastrook duren voort

1 okt 04

Bij gevechten in de Gazastrook zijn vrijdag zeker zeven Palestijnen omgekomen. Circa negentig Israëlische tanks en pantservoertuigen zijn het gebied binnengetrokken om een eind te maken aan de raketbeschietingen van Israëlische grensplaatsen.

Premier Sharon ging donderdagavond akkoord met een grootschalige militair offensief in de Gazastrook. Volgens Israëlische media zal een bufferzone worden gecreëerd om te voorkomen dat de projectielen Israël nog kunnen bereiken. Verder wordt de 'terreurinfrastuctuur' aangepakt.

Israëlische militairen trokken de Gazastrook drie dagen geleden al binnen. Een dag later kwamen twee Israëlische kinderen om in Sderot bij een aanval door de Palestijnse organisatie Hamas met Qassam-raketten. Hierop besloot het kabinet de militaire operatie uit te breiden.

Vijf doden vielen vrijdag tijdens twee luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Jabalya. Onder de doden zijn twee leden van Hamas. Vijftien burgers raakten gewond. Nog eens twee doden vielen bij de grenspost Erez tijdens een aanval van Palestijnse militanten op een politiepost.

Donderdag was de bloedigste dag in ruim twee jaar in de Gazastrook. Meer dan dertig Palestijnen kwamen om en drie Israëli's verloren het leven. De regering van Sharon wil de Gazastrook volgend jaar ontruimen. Vóór die tijd wil ze radicale groepen als Hamas flink verzwakken.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief