Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van As nieuwe fractievoorzitter LPF

5 okt 04

Fractievoorzitter Herben van de LPF in de Tweede Kamer heeft zijn functie per onmiddellijk neergelegd. Het Kamerlid Van As volgt hem op. Dat hebben zij dinsdag meegedeeld na een urenlange vergadering.

Binnen de fractie is afgesproken dat Herben tot begin volgend jaar de tijd krijgt om orde op zaken te stellen binnen de partij. Hij zal daar voorzitter of vice-voorzitter worden, een functie die volgens Van As onverenigbaar is met het fractievoorzitterschap.

Door het aftreden van Herben lijkt de LPF-fractie in de Tweede Kamer bijeen te blijven. "Het is essentieel dat wij eensgezind blijven optreden'', zei hij.

Ook Nawijn, die eerder dinsdag nog beweerde dat hij zich zou afscheiden, blijft vooralsnog. Hij zei dat de fractie hem dringend heeft verzocht terug te keren op zijn schreden. "Er is natuurlijk wel wat veranderd. Herben heeft zijn fractievoorzitterschap beschikbaar gesteld.''

De fractie wil voorlopig ook de naam LPF blijven gebruiken. De rechter bepaalde dinsdag dat de fractie de naam niet meer buiten de vergaderingen in de Tweede Kamer mag hanteren, omdat ze zich heeft losgemaakt van de partij LPF. Volgens Van As bekijken juristen de uitspraak, en volgt er mogelijk hoger beroep. In de fractie is afgesproken dat de leden zelf mogen weten of zij weer lid worden van de partij LPF, zoals Herben eerder al deed.

Nawijn liet al weten dat hij zich niet kan voorstellen ooit weer lid te worden van de partij LPF. "Maar ik zeg nooit nooit.'' Eerdmans had eerder dinsdag gezegd een lidmaatschap uit te sluiten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief