Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen bombarderen 'leiders groep al-Zarqawi'

6 okt 04

De Amerikaanse strijdkrachten hebben woensdag naar eigen zeggen een pand met leiders van de groep van de Jordaniër al-Zarqawi gebombardeerd. Abu Musab al-Zarqawi leidt een extremistische splintergroep Tawhid wa al-Jihad (De Eenheid en de Jihad), die met name in Fallujah actief is. De groep bestrijdt de Amerikanen in Irak en ontvoert en vermoordt er buitenlanders.

"Inlichtingen uit betrouwbare bron hebben bevestigd dat we een huis hebben gebombardeerd waar op dat moment leiders van de groep van al-Zarqawi bijeen waren", zo luidde woensdag een communiqué van het Amerikaanse leger. Ooggetuigen meldden dat drie Irakezen - onder wie een oude man en een kind - gewond uit de ruïne van het pand zijn gehaald.

Ongeveer 3000 Amerikaanse en Iraakse soldaten zijn begonnen met een grootschalige operatie in het gebied ten zuiden van Bagdad te zuiveren van opstandelingen en criminelen. Tot dusver zouden meer dan dertig aanhoudingen zijn verricht. Verder hebben de troepen een strategisch belangrijke brug over de Eufraat ten zuidwesten van de stad in handen gekregen. Via die brug zouden de opstandelingen uit Fallujah naar Bagdad en terug zijn gegaan.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief