Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM wil meer eigen armslag in terreurzaken

7 okt 04

Het Openbaar Ministerie gaat meer eigen onderzoek doen naar terrorisme. Daarvoor worden ongeveer tachtig rechercheurs van de nationale recherche vrijgemaakt, die zich nu nog bezighouden met drugszaken. Daardoor kan het landelijk parket van het OM "veel intensiever'' dan nu werken aan verbetering van de informatiepositie en op eigen initiatief een onderzoek beginnen naar terrorisme.

Dat zeggen hoofdofficier van justitie M. van Erve en zijn plaatsvervanger A. Nieuwenhuizen van het landelijk parket donderdag in NRC Handelsblad. Nu gaat het landelijk parket - als het gaat om terrorisme - aan het werk na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat was ook het geval vorige week zondag toen de AIVD tipte dat er mogelijk explosieven zouden liggen in een woning in de Utrechtse Bucheliusstraat.

Wat volgde was een grootscheepse politieactie waarbij leden van een Marokkaans gezin werden aangehouden. De politie trof geen explosieven aan en de gezinsleden stonden na twee dagen weer opstraat, de verdenkingen waren ingetrokken. Wat bleef hangen was grote verontwaardiging over de brutale politie-inval in de woning.

Van Erve en Nieuwenhuizen zeggen niet anders te kunnen handelen. "In dergelijke situaties zijn de keuzes heel beperkt. Dit zijn onderzoeken op zijn kop. Eerst doe je een inval. Daarna ga je zoeken of je bewijzen kunt vinden."

Arrestaties op verdenking van terreur vloeien vrijwel altijd voort uit een ambtsbericht van de AIVD. En die komen meestal onverwacht. Nieuwenhuizen: "Het is heel erg moeilijk om de herkomst en de geloofwaardigheid van de informatie die je in een ambtsbericht krijgt te beoordelen."

Bij het OM maken ze zich zorgen over het beeld dat is ontstaan rondom terrorismezaken. "Soms weet je ook wel dat een zaak een dubbeltje op zijn kant is, maar je moet handelen. We moeten er voor waken dat er niet een klimaat ontstaat dat officieren te voorzichtig worden vanwege de beeldvorming. Dat mag niet gebeuren. De veiligheid moet voorop blijven staan", zegt Van Erve.

Over de aantasting van de rechten van verdachten maken de twee zich geen zorgen. De inperkingen zijn te overzien menen ze. Bovendien heeft de wetgeving hieromtrent te maken met de veranderingen in de maatschappij. Van Erve: "In het licht van de huidige terreurdreiging kan dat betekenen dat we meer op veiligheid gaan zitten en minder op de rechten van het individu."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief