Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Christelijke scholen kwaad over verspreiding homoblad

11 okt 04

Het christelijk onderwijs maakt zich kwaad over de verspreiding van het homojongerenblad Expreszo op middelbare scholen. De Besturenraad, de organisatie van het christelijke onderwijs, vindt dat de overheid "erg onzorgvuldig" heeft gehandeld door mee te werken aan de verspreiding van het blad.

Tientallen scholen hebben het blad, dat in een oplage van 420.000 exemplaren naar bijna alle middelbare scholen is gestuurd, inmiddels teruggestuurd. Het ministerie van OCW heeft het project waarvan de verspreiding van Expreszo deel uitmaakt, gesubsidieerd met 50.000 euro. "De manier waarop het is gegaan, is ongelooflijk lomp", zei een woordvoerster van de christelijke scholen maandag. "Het zat gewoon tussen de post. Het is op geen enkele manier aangekondigd."

Dat homoseksualiteit bespreekbaar moet zijn op scholen staat voor de Besturenraad als een paal boven water. "Maar door een blad als Expreszo zomaar neer te gooien op scholen, bereik je dat niet", zegt een woordvoerster. "Ik kan me voorstellen dat orthodox-christelijke en scholen met veel allochtone leerlingen wat anders tegen zo'n blad aankijken."

Overigens denkt de Besturenraad dat ook scholen uit wat vrijzinniger hoek moeite hebben met het blad, gezien de grove taal die erin wordt gebezigd. "Dan vraag je erom dat het niet beklijft."

De Bond KBVO, de koepel van het rooms-katholiek voortgezet onderwijs, denkt dat het rondsturen van een blad niet volstaat om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in de klas. "Het valt ook plompverloren op de mat. Scholen denken: wat moeten we ermee?"

Het ministerie van OCW zegt alleen maar een subsidie te hebben verleend aan het project Pinkquest, waar Expreszo een onderdeel van is. OCW reageert daarom verder niet op de kritiek van het christelijk onderwijs. Wel liet minister Van der Hoeven eerder weten dat ze uit wil zoeken waaarom scholen Expreszo terugsturen.

Ook het ministerie van Sociale Zaken, de Nationale Jeugdraad en het VSB Fonds staken geld in het project.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief