Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Einde boycot verkiezing Afghanistan

11 okt 04

De belangrijkste tegenkandidaat van de Afghaanse president Hamid Karzai zal het verkiezingsproces niet langer boycotten. "Wij willen eenheid in deze verkiezing, geen boycot", aldus Yunus Qanuni. Met de uitspraak wordt de uitslag van de verkiezingen erkent.

Qanuni staat niet alleen in zijn plan de boycot te beëindigen. Veel van de vijftien kandidaten die de boycot in eerste instantie instelden, hebben besloten het verkiezingsproces niet langer in de weg te staan.

Het einde van de boycot komt kort nadat de kiesraad in Afghanistan een onafhankelijk onderzoek had toegezegd naar de gang van zaken bij de zaterdag gehouden presidentsverkiezingen.

Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen. Maar vijftien presidentskandidaten stellen dat er fraude is gepleegd, omdat veel kiezers meer dan eenmaal gestemd kunnen hebben.

Een hand van kiezers die hadden gestemd, werd met viltstift gemarkeerd. Maar de inkt bleek afwasbaar te zijn, zodat zij in principe meerdere keren konden gaan stemmen. Zittend president Karzai heeft naar verwachting een grote verkiezingszege behaald. De officiële verkiezingsuitslag wordt pas tegen het eind van de maand verwacht.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief