Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blunders kosten fraudejager Tonino zijn baan

12 okt 04

Joost Tonino (1966) mocht zich in de rechtbank graag presenteren als een zelfverzekerde officier van justitie. Dat bleek niet alleen uit de felle uithalen waarmee hij verdachten terechtwees, maar ook uit de wat uitdagende houding die hij in de rechtszaal aannam.

Zijn zelfvertrouwen heeft echter een flinke deuk opgelopen. Dinsdag legde hij onder grote publieke druk zijn functie als officier neer, nadat tot twee keer toe bleek dat gevoelige informatie bij hem niet veilig is. Vorig week bleek dat de fraudeofficier zijn computer vol vertrouwelijke informatie bij het huisvuil had gezet. Veel had Tonino niet geleerd. Zijn mailbox was voor computerkrakers nog makkelijk te kraken, werd maandag duidelijk.

Hoewel hij bekend staat als een officier die tegenslagen goed kan incasseren, werd dat hem te veel. Zijn geloofwaardigheid als aanklager is beschadigd, oordeelde hij zelf. Officier van justitie Tonino verwierf bekendheid bij het grote publiek door de Clickfonds-affaire. Bij de behandeling van de fraudezaak verloor hoofdverdachte Dirk de Groot zijn zelfbeheersing en verkocht Tonino enkele raken klappen, terwijl de camera's in de rechtbank nog draaiden.

De beelden waren op alle journaals te zien. De fraudeofficier liet zich echter niet van de wijs brengen en weigerde van de zaak af te stappen, zoals de advocaat van De Groot wilde. Tonino studeerde rechten in Utrecht en liep een stage bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer, de voorganger van de huidige beurswaakhond AFM. Later werkte hij als wijkofficier in de Amsterdamse binnenstad. Daar stond hij een harde aanpak van kleine criminelen voor.

Zijn carrière kwam in een hogere versnelling toen hij in 2000 weer in aanraking kwam met de AFM. Als fraudeofficier in Amsterdam pikte hij de voorkenniszaken op die de financieel toezichthouder aan het Openbaar Ministerie overhandigde. Tonino werd aan het fraudeteam toegevoegd als rechterhand van de officier van justitie Henk de Graaff, die later overstapte naar een andere functie.

In tegenstelling tot De Graaff maakte Tonino snel naam als een adequate aanklager, die zijn zaken grondig voorbereidt. Vorig jaar functioneerde Tonino als aanklager in de veelbesproken rechtszaak tegen de gewezen Philips-topman Cor Boonstra. Het was de eerste grote voorkenniszaak waarbij de officier van begin tot einde de touwtjes in handen had.

Het lukte Tonino niet om Boonstra veroordeeld te krijgen voor aandelenhandel met voorkennis. Het Openbaar Ministerie tekende daarom hoger beroep aan en die zaak dient volgende maand. Omdat Tonino zijn oude computer slordig bij het grofvuil zette, liggen gevoelige feiten die justitie voor de zaak heeft verzameld, deels op straat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief