Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Motie tegen De Geus haalt het niet

15 okt 04

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een motie van wantrouwen in de Tweede Kamer overleefd. De motie was door PvdA, SP en GroenLinks ingediend tijdens het spoeddebat over het minimumloon.

De oppositie verweet De Geus dat hij tijdens het debat een verlaging van het minimumloon niet pertinent heeft afgewezen. Volgens de oppositie is dat het zoveelste voorbeeld dat de minister zelf bijdraagt aan de slechte verhoudingen tussen het kabinet en de vakbonden.

VVD, CDA en D66 willen dat langdurig werklozen tijdelijk onder het minimumloon aan de slag moeten kunnen. Zij zouden voor één of twee jaar tegen 80 of 90 procent van het minimumloon moeten gaan werken.

De Geus zei dat hij open staat voor tijdelijke maatregelen die ervoor zorgen dat langdurig werklozen aan een baan kunnen worden geholpen. Maar liever tornt hij niet aan het minimumloon, omdat het "de sociale norm is voor een fatsoenlijk bestaan". De bewindsman wacht nu af met welk plan de coalitiepartijen voor het minimumloon komen.

De Geus liet verder weten dat de discussie over verlaging van het minimumloon "niet helpt" bij de pogingen van staatssecretaris Van der Knaap om de verhouding tussen kabinet en sociale partners te herstellen. De vakbeweging is woedend over het coalitieplan. FNV-voorzitter De Waal sprak van een provocatie. Hij daagde Van Aartsen uit zelf eens onder het minimumloon te gaan werken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief