Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag met autobom in Bagdad eist tien levens

15 okt 04

Een aanslag met een autobom op een politiepatrouille in Bagdad heeft vrijdag tien mensen het leven gekost. Ongeveer tien anderen raakten gewond. Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld. In eerdere berichten was sprake van slechts één dode door de aanslag in de Iraakse hoofdstad.

Volgens het Amerikaanse leger ontplofte zo'n 135 kilogram explosieven in een auto toen een Iraakse politiepatrouille voorbij kwam. Alle slachtoffers zijn echter burgers, onder wie een vier leden tellend gezin dat in een auto zat.

Bij de Amerikaanse militaire actie tegen opstandelingen in Fallujah zijn zeker vijf mensen gedood en zestien gewonden gevallen. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen begonnen donderdagavond laat met hevige en langdurige aanvallen op de door rebellen gecontroleerde stad Fallujah.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi had de stad voor een militair offensief gewaarschuwd als die de Jordaanse terorristenleider Abu Musab al-Zarqawi niet zou uitleveren. Bij de aanval zijn mogelijke schuilplaatsen van al-Zarqawi en zijn aanhangers gebombardeerd.

Plaatselijke leiders in Fallujah zeiden onmogelijk te kunnen voldoen aan het verzoek om al-Zarqawi uit te leveren. Volgens hen slagen zelfs de Amerikanen er niet om om de Jordaniër te pakken. Die hebben een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Al-Zarqawi's groep zou banden hebben met al-Qaeda en heeft de afgelopen tijd veel mensen ontvoerd en vermoord. Ook zou de groep verantwoordelijk zijn voor de aanslagen donderdag in de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad. Die kostten vijf mensen het leven, onder wie drie Amerikanen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief