Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk komt met integratiekaart voor migranten

15 okt 04

In Nederland bestaan grote sociale verschillen tussen de groepen migranten naar herkomstlanden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de 'integratiekaart' die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft laten ontwikkelen.

Zo hebben Turken en Marokkanen minder vaak werk en zijn vaker afhankelijk van een uitkering dan Surinamers en Antillianen. Ook Ghanezen en Kaapverdianen hebben relatief vaker werk dan Somaliërs, Irakezen en Afghanen. Chinezen en Egyptenaren kiezen vaker voor een eigen onderneming.

Het kabinet stemde vrijdag in met de methodiek. Het nieuwe meetinstrument moet inzicht bieden in de sociale participatie en integratie van migranten in Nederland. Ook moet de kaart duidelijk maken in hoeverre het toekomstige beleid effect heeft op de integratie in de samenleving.

Als ijkpunten gelden de prestaties in het onderwijs, werk en uitkeringen en de contacten tussen etnische minderheden en de autochtone bevolking. Dat werd al enigszins bijgehouden voor de grote groepen allochtonen uit Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen. Maar nu worden ook kleinere groepen minderheden uit veel andere herkomstlanden daarin betrokken. Ook worden nieuwkomers in de tijd gevolgd.

Uit de integratiekaart blijkt verder dat de afgelopen jaren meer allochtone leerlingen een diploma haalden in het voortgezet onderwijs. Desondanks is hun aandeel nog altijd lager dan het aandeel geslaagde autochtone leerlingen. Chinese en Ethiopische leerlingen doen het opvallend goed op school.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief