Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bashir ook aangeklaagd wegens aanslagen Bali

16 okt 04

De Indonesische justitie heeft de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir ook aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op het vakantie-eiland Bali. Door de aanslagen in oktober 2002 kwamen 202 personen om, onder wie vier Nederlanders.

Volgens het Indonesische strafrecht kan Bashir, vermeend leider van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah, levenslang (20 jaar) cel krijgen voor betrokkenheid bij "een kwaadaardige samenzwering" die het leven van anderen heeft bedreigd. De 66-jarige Indonesiër zou anderen volgens de aanklacht hebben aangezet tot, of hebben geholpen bij terreurdaden.

Justitie klaagde Bahir vrijdag al formeel aan voor zijn aandeel bij de aanslag op het JW Marriott Hotel in Jakarta. Daardoor kwamen vorig jaar augustus twaalf personen om. Onder hen was een Nederlandse Rabobank-directeur.

De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat Bashirs organisatie recent achter de aanslag op de Australische ambassade in Jakarta zat. De geestelijke werd eind april weer opgepakt nadat hij anderhalf jaar in de cel had gezeten voor overtreding van de immigratiewet. Bashir ontkent schuldig te zijn aan terrorisme en zegt ook niets met de terreurgroep te maken te hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief