Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic publiceert autobiografie

18 okt 04

Hij is al negen jaar voortvluchtig, maar Rodovan Karadzic heeft het met de Verenigde Naties op de hielen toch voor elkaar gekregen zijn autobiografie te schrijven.

De Servische krant Kurir meldt dat het boek van de voormalige politiek leider van de Bosnische Serviërs binnenkort in de boekwinkels van Belgrado ligt. Het kreeg de titel 'Wonderbaarlijke kroniek van de nacht'.

Volgens uitgever Miroslav Toholj is het manuscript via 'geheime kanalen' bij hem terechtgekomen. Dat duurde dan ook een maand. Toholj zou al twee eerdere boeken van Karadzic hebben uitgegeven.

Karadzic sprak in 2001 al over zijn werk en zei dat zijn "boek een bestseller zal worden". "Ik weet zeker dat ik ermee in aanmerking kom voor de Nobelprijs", aldus de voortvluchtige in een interview met het tijdschrift Danas uit Mostar.

Het boek zou nieuw licht werpen op de rol van de ex-president van Joegoslavië Slobodan Milosevic, die de Bosnische Serviërs steunde in hun strijd voor een etnisch pure Servische staat, maar die zich volgens Karadzic in 1995 hiervan distantieerde.

"Mijn boek zal veel dingen verklaren en een donkere schaduw over Milosevic werpen. Ik zal hem, noch het Servische volk ooit vergeven dat ze grenzen hebben getrokken tussen Servië en de Bosnische Serviërs", aldus Karadzic.

Karadzic wordt al jaren gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal, dat hem wil berechten voor oorlogsmisdaden. Hij is de belangrijkste voortvluchtige hoofdverdachte. Het hof heeft hem aangeklaagd voor volkerenmoord na de val van Srebrenica in 1995. Waarschijnlijk houdt hij zich schuil in het oosten van de Republika Srpska.

Er zijn al vele - tevergeefse - pogingen gedaan om de ex-psychiater in handen te krijgen. Twee dagen geleden nog grendelde de Bosnisch Servische politie na een tip van het tribunaal een deel van de noordelijke stad Bijeljina af om huizen te doorzoeken, maar de verdachte werd er niet gevonden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief