Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijspraak Eric O. 'niet meer dan logisch'

18 okt 04

Dat sergeant-majoor der mariniers Eric O. is vrijgesproken is "niet meer dan logisch", zegt een jonge infanterist van de landmacht op het grootste kamp van de Nederlanders in Irak, Camp Smitty.

"Wat ik ervan begrepen heb was het een afgeketst waarschuwingsschot. Dat kan gebeuren, is een ongelukje", zegt een korporaal uit Friesland, die liever niet met zijn naam in de media wil. De jonge infanterist zal zich tijdens patrouilles in de provincie Al Muthanna niet anders gaan opstellen, zegt hij. "Onze geweldsinstructies op de gele kaart zijn duidelijk."

Sergeant-majoor J. de Lange, commandant van de Alfa-compagnie op Camp Smitty is zeer blij met de uitspraak van de militaire rechtbank in Arnhem. "Een goede zaak." De Lange heeft een vergelijkbare functie als die Eric O. vorig jaar in Irak had. Hij weet dus ook precies onder welke moeilijke omstandigheden O. werkte toen hij op 27 december vorig jaar twee waarschuwingsschoten loste toen Irakezen opdrongen naar een gekantelde container en een oplegger.

De Lange: "De uitspraak is een goede zaak omdat we nu zonder continu te hoeven nadenken ons werk kunnen doen. De regels zijn op zich heel duidelijk, maar we hoeven ons nu niet meer zorgen te maken over hoe ons optreden in Nederland wordt ontvangen."

De Lange stuurt zijn 124 'kerels' van de Alfa-compagnie zeven dagen in de week, 24 uur per dag op patrouille. De vervolging van Eric O. heeft bij zijn infanteristen zeker door de hoofden gespeeld. "Wij doen ons werk naar eer en geweten en je zet je in voor het vaderland en toch sleept datzelfde vaderland je voor de rechter."

Overigens lang niet alle militairen op Camp Smitty leefden mee met Eric O. Velen waren maandagmiddag nog niet op de hoogte over de uitspraak, of haalden hun schouders er over op. Wellicht dat hier toch de rivaliteit tussen mariniers en landmachtmilitairen een rol speelt. Sommige militairen zijn via een zogeheten 'perswaarschuwing' voorbereid op het bezoek van de minister en in zijn gevolg een aantal Nederlandse journalisten en kregen in die mededeling ook te horen dat O. was vrijgesproken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief