Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Leider Spaanse terreurcel stuurde geld naar Nederland'

20 okt 04

De vermoedelijke leider van de acht moslims die maandag en dinsdag in Spanje werden opgepakt op verdenking van terrorisme, zit vast in een gevangenis in Zwitserland. Het Spaanse persbureau Europapress meldde dinsdag dat de 30-jarige Algerijn Mohammed Achraf contacten in onder meer Nederland en België had.

Volgens de Spaanse krant El Pa¡s had een van de aangehouden moslims een Nederlands paspoort op zak. Het gaat om de man Abdol Ghaffar H. die vermoedelijk in Algerije is geboren. Hij werd gearresteerd in de kustplaats Almeria in het zuidoosten van Spanje.

Europapress meldde op gezag van bronnen bij de Spaanse justitie dat de vermoedelijke leider van de groep enkele dagen geleden in Zwitserland is opgepakt. Hij zou onder meer zijn belast met de werving van mensen voor het deelnemen aan de jihad, de heilige oorlog.

Achraf zou geld naar Nederland, België en Australië hebben gestuurd. Het is echter onduidelijk aan wie Achrat dat geld stuurde en met welk doel hij dat deed. Het ministerie van Justitie in Zwitserland heeft nog geen uitleveringsverzoek voor de Algerijn ontvangen van Spanje.

Een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar terrorisme in Nederland, zegt dat de Spaanse autoriteiten contact met haar organisatie hebben gelegd. Een officieel rechtshulpverzoek aan Nederland is nog niet gedaan. Ze kon nog niet zeggen of de aanhoudingen in Spanje ook tot onderzoek in Nederland gaan leiden.

Achraf is op verzoek van de Spaanse autoriteiten aangehouden. Hij zou banden hebben met de Algerijnse terreurbeweging Gewapende Islamitische Groep (GIA). In Spanje zat hij voor verscheidene vergrijpen vast, zoals het vervalsen van creditcards. Hij kwam in 2002 op vrije voeten. Achraf rekruteerde zijn medestanders vooral in de gevangenis, aldus El Païs.

De Spaanse politie pakte maandag en dinsdag in de steden Pamplona, Valencia, Almeria, Malaga en Madrid in totaal acht mensen op. Justitie verdenkt de verdachten ervan dat ze een aanslag op het hooggerechtshof in Madrid voorbereidden.

Zeker vier arrestanten zijn van Algerijnse afkomst. Een opgepakte moslim is afkomstig uit Marokko en een ander uit Ceuta, de Spaanse enclave in Noord-Afrika. De meerderheid heeft in Spanje in de gevangenis gezeten voor vergrijpen die geen verband houden met terrorisme.

Bij de verdachten zijn geen wapens en explosieven gevonden. Achraf zou dit materiaal van een Spanjaard hebben willen kopen. Wel is bij de arrestanten een handleiding voor het bereiken van het martelaarschap gevonden.

De radiozender Cadena SER berichtte op gezag van betrokkenen bij het onderzoek dat de arrestanten geen banden hadden met personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 maart in Madrid. Die terreuracties op vier forensentreinen eisten 191 levens.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief