Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-medewerkers in Irak toch beschermd door VS

21 okt 04

Het personeel van de Verenigde Naties in Irak mag zich laten beschermen door Amerikaanse militairen. VN-medewerkers lieten woensdag weten dat de organisatie over haar bezwaren tegen Amerikaanse bescherming heen is gestapt, omdat vrijwel geen hulp door andere landen is aangeboden.

Tot nu toe probeerden de VN zich zo veel mogelijk te distantiëren van de Amerikaanse militairen in Irak. De organisatie vreesde anders ook doelwit te worden van het Iraakse verzet tegen de Amerikanen. Andere landen hebben echter, ondanks herhaalde verzoeken van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, geen militairen aangeboden ter bescherming van VN-personeel.

Dat moet onder meer de verkiezingen in Irak van januari 2005 helpen voorbereiden. De deelname van de VN aan de voorbereidingen schiet volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari tekort.

"Het aantal deskundigen dat de VN naar Irak hebben gestuurd, komt niet boven de dertig, terwijl er in Oost-Timor meer dan driehonderd waren", zo citeerden lokale media Zebari. Hij wijt de geringe inzet van de VN aan de veiligheidssituatie en "tegenstrijdige opvattingen binnen de organisatie", die het naar zijn zeggen ontbreekt aan initiatieven.

Met het oog op de verkiezingen overweegt de Britse regering 1300 extra militairen naar Irak te sturen om in de aanloop naar de stembusgang voor meer veiligheid te zorgen. Luitenant-generaal John McColl, de hoogste Britse militair in Irak, zei dat donderdag tegen The Times. Hij noemde geen aantallen, maar een andere hoge militair, Glenn Torpy, had het over 1300 man. Momenteel zijn er 8400 Britse militairen in Irak. Intussen is van veiligheid in Irak nog weinig sprake.

De Amerikaanse president George Bush had niet verwacht dat er bij de invasie in Irak Amerikaanse militairen zouden sneuvelen. Dat zei de tv-predikant Pat Robertson woensdag tegen nieuwszender CNN. Robertson had naar eigen zeggen voor maart 2003 Bush gewaarschuwd dat die het Amerikaanse volk maar beter kon voorbereiden op gesneuvelden. Bush zou daarop met stelligheid hebben gezegd dat er geen slachtoffers aan Amerikaanse kant zouden vallen.

Robertson noemde Bush "de meest zelfverzekerde man die ik in mijn leven heb ontmoet". Woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis ontkende later dat Bush die uitspraak heeft gedaan. Volgens hem heeft Bush de Amerikanen wel degelijk publiekelijk voorbereid op de mogelijkheid "dat offers nodig zijn". Een andere presidentieel adviseur verklaarde dat Robertson Bush waarschijnlijk "verkeerd begrepen" heeft.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief