Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overlast Amsterdamse Diamantbuurt niet uitzonderlijk

25 okt 04

De problematiek in de Amsterdamse Diamantbuurt, waar een groep van ongeveer twintig jongeren het leven van de bewoners zuur maakt, staat niet op zichzelf. Volgens burgemeester Cohen bevinden zich in Amsterdam tachtig vergelijkbare groepen raddraaiers. De afgelopen week liep de situatie rondom het Smaragtplein in de buurt in Zuid zodanig uit de hand dat een gezin na maandenlange pesterijen zijn biezen pakte.

Maandagochtend gaf de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en justitie) samen met de voorzitter van stadsdeelraad Oud-Zuid aan dat zij de controle over de buurt niet kwijt zijn. Burgemeester Cohen, korpschef Kuiper en de hoofdofficier van justitie De Wit pleitten voor een individuele aanpak, waarbij de overlastveroorzakers kunnen rekenen op een plein- of straatverbod voor onbepaalde tijd. Ook is er een mogelijkheid voor cameratoezicht, mits de buurt daarmee instemt en gaat de voetbalkooi op het Smaragtplein 's avonds dicht.

Hoewel de situatie de laatste maanden alles behalve normaal is in de Diamantbuurt, nam de overlast volgens de driehoek vergeleken met twee jaar geleden een stuk af. In 2002 had de wijk nog te maken met circa honderd raddraaiers in de Van Woustraat. Door een harde aanpak drongen politie en justitie die overlast terug, wat leidde tot diverse aanhoudingen en plaatsing van jongeren in de rijksjeugdinrichting Den Engh.

De groep die de buurt momenteel teistert, bestaat uit een harde kern van vier jongeren. Onder hen is ook een van de overlastveroorzakers die een traject in Den Engh heeft doorlopen. Volgens de driehoek is dit een zorgwekkend gegeven, maar gaat het om een individueel geval.

Politie en justitie zullen de komende tijd het toezicht in de buurt op hoog niveau handhaven en opsporing verhogen. Volgens hoofdofficier De Wit beschikt justitie sinds kort over nieuwe wettelijke mogelijkheden om dit soort overlastveroorzakers beter aan te pakken, zoals iemand in voorlopige hechtenis nemen voor vernieling.

Ook vanuit de buurt wordt de komende tijd getracht de overlast tegen te gaan en het veiligheidsgevoel van buurtbewoners terug te krijgen. Zo zal het stadsdeel onder meer ouders van de raddraaiers aanspreken, proberen schade te verhalen en het meldpunt waar mensen hun klachten en verhalen kwijt kunnen intensiveren.

Volgens Cohen zal de driehoek niet rusten voordat de problemen in de wijk zijn opgelost. Hij benadrukte daarbij dat er moet gekeken worden naar een algemene aanpak, om dit soort problemen in andere delen van de stad en buiten Amsterdam de kop in te drukken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief