Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk komt geld te kort voor cursussen inburgeren

26 okt 04

Minister Verdonk voor Integratiezaken moet vanwege financiële redenen het aantal migranten in Nederland beperken dat alsnog een inburgeringscursus moet ondergaan. Verdonk wilde zo"n 500 duizend allochtone werklozen en bijstandsmoeders verplicht laten inburgeren, maar dit wordt veel te duur.

Uit berekeningen die in opdracht van de minister zijn gemaakt, blijkt dat de inburgering van deze groep ruim een miljard euro zou gaan kosten. Verdonk heeft slechts een budget van 250 miljoen euro.

Dit betekent dat zij de groep moet verkleinen. Nu wordt berekend of het haalbaar is als alleen de werkloze allochtonen die een reïntegratietraject volgen, verplicht worden het inburgeringsexamen te halen.

Verdonk wil overigens alle allochtonen in Nederland die onvoldoende Nederlands spreken een inburgeringsplicht opleggen. Maar vanwege hun maatschappelijke achterstand, wil zij de eerstkomende jaren alleen van de scholing van werklozen en bijstandsmoeders echt werk maken.

De minister schreef maandag aan de Tweede Kamer dat zij het niet haalt om begin november met haar definitieve inburgeringsplannen te komen, zoals door een meerderheid in de Kamer was geëist. Volgens Verdonk wordt het december. Zij moet wachten op een advies van een commissie die onderzoekt of allochtonen die de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen juridisch wel kunnen worden gedwongen tot een inburgeringsexamen.

Het NOS Journaal meldde gisteren dat deze commissie, de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), al een concept zou hebben uitgebracht waarin staat dat de inburgeringsplicht van allochtonen met een dubbele nationaliteit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

ACVZ-voorzitter Van Os van den Abeelen vindt dit "onzin". "Er zijn door leden van de Tweede Kamer en door wetenschappers wel twijfels geuit over de juridische haalbaarheid. Wij zijn bezig met het onderzoek, maar hebben nog geen letter op papier gezet."

Volgens Van Os van den Abeelen geldt dit ook voor het onderzoek naar de vraag of Turken wel tot inburgering kunnen worden gedwongen. Het Associatieverdrag dat Turkije met de Europese Unie heeft gesloten, zou daaraan mogelijk in de weg staan.

(Bron: De Volkskrant)



 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief