Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

BBC-veteraan John Peel overleden

26 okt 04

De legendarische Britse dj John Peel is tijdens een werkvakantie in Peru overleden aan een hartaanval. Dat heeft zijn werkgever, de Britse publieke omroep BBC, dinsdag bekendgemaakt. Hij is 65 jaar geworden.

Peel begon zijn carrière ruim veertig jaar geleden bij een radiostation in het Amerikaanse Dallas. In 1967 stapte hij over naar de popzender van de BBC, Radio 1. Hij was een van de eerste dj's die punk, reggae en hiphop draaide, voordat die stijlen bekend werden bij een breder publiek. Volgens zendercoördinator Andy Parfitt van Radio 1 heeft Peel een "onmetelijke" bijdrage geleverd aan de moderne muziek en cultuur.

Peel maakte van september 1984 tot september 1986 wekelijks een programma voor de VPRO op Hilversum 3, de John Peel Show. Hij maakte het in Londen, maar het was exclusief voor de Nederlandse radio bedoeld. Peel werkte ook incidenteel mee aan Nachtleven van de VPRO. Roel Bentz van den Berg, destijds groepsredacteur van Hilversum 3 voor de VPRO, werkte in die periode met Peel samen.

"Hij is voor mij en voor veel anderen die van pop houden de vader van alle dj's. Hij was intelligent, ironisch maar tegelijk respectvol. Hij deed nooit wat je aan andere dj's zo kan irriteren: schreeuwen of door de intro heenpraten. Het ging absoluut niet om hem, maar om de muziek."

"Hij had ook speciaal oog voor het aparte, ook voor een plaatje dat in een oplage van twee of drie was geperst in een kelder in Manchester door jongens die verder niks hadden. Dat draaide hij gewoon. En al was hij de man die vooral in de jaren zestig de actuele muziek van dat moment naar voren bracht, hij is daar later nooit in blijven hangen. Hij had altijd oog voor het nieuwe, bij voorbeeld voor punk."

Volgens Bentz van den Berg was Peel in Engeland een echte ster, maar was hij altijd even aardig en wellevend. Het speet de groepsredacteur dan ook bijzonder toen hij de samenwerking moest beëindigen omdat de rechtstreekse uitzendingen vanuit Londen de VPRO te duur werden.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief