Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sombere bevolking kan op begrip rekenen

26 okt 04

De coalitiepartijen hebben begrip voor de negatieve toekomstverwachtingen van de Nederlanders. Het is ook niet niets wat de burger in deze tijd voor de kiezen krijgt, vinden ze. Ook al is het allemaal nodig om te voorkomen dat de toekomst er echt somber uit gaat zien. Maar het had ook anders gekund, meent de PvdA.

Nederland staat een verharding te wachten, met meer geweld en terreur, slechtere zorg voor armen, langer werken en lagere uitkeringen. Dat verwacht althans de Nederlandse burger, zo bleek deze week uit het rapport 'In het zicht van de toekomst' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De samenleving krijgt in het rapport een vijf.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid voorspelt over twee jaar een beter cijfer. Hij proeft vooral onzekerheid in de verwachtingen en wijt dat aan het uitblijven van economisch herstel en de gebrekkige uitleg van het kabinetsbeleid.

Het CDA-Tweede-Kamerlid Verburg erkent ook dat er flink verbouwd wordt. "Dat levert stof op", verklaart ze het negativisme. Ondertussen groeit wel het besef dat de verbouwing nodig is, constateert ze. "Iedereen weet en ziet dat het met de vergrijzing zo niet verder gaat."

Ook haar VVD-collega Blok toont er begrip voor dat burgers schrikken van de maatregelen die het kabinet neemt om de economie uit het slop te halen. Het PvdA-Kamerlid Bussemakers is wat stelliger in haar reactie: de coalitie heeft de somberheid over zichzelf afgeroepen. "Het is vooral dit kabinet dat die verwachtingen wekt."

In plaats van vertrouwen te wekken, versterkt het kabinet het wantrouwen, en met de harde ingrepen die het doet, zaait het somberheid, onverschilligheid en egoïsme, vindt Bussemakers. "Ondanks alle mooie woorden van premier Balkenende over normen en waarden." Als haar partij in het kabinet had gezeten, waren er ook harde ingrepen gedaan, erkent ze, maar dan had de PvdA meer steun en vertrouwen gezocht bij de bevolking.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief