Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Restauranthouder hoorde kapers praten over aanslagen

26 okt 04

Een restauranthouder uit Hamburg heeft tegenover een Duitse rechtbank verklaard dat hij de kapers van 11 september 2001 hoorde praten over hun plannen. Hij zou de politie hebben gebeld, maar die kwam net te laat om de mannen op te pakken.

De 42-jarige getuige verscheen voor de rechtbank als getuige van de aanklagers in de heropende zaak tegen de Marokkaan Mounir al-Motassadeq. Al-Motassadeq zou betrokken zijn geweest bij de planning van de aanslagen op het World Trade Centre in New York en het Pentagon in Washington en zou daardoor medeschuldig zijn aan de dood van 3000 mensen.

In een eerder proces werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De betrouwbaarheid van de getuige is twijfelachtig, omdat de man eerder is veroordeeld wegens fraude, aldus de advocaten van al-Motassadeq.

De restauranthouder zei tegen de rechtbank dat de terroristen in januari 2001 in zijn restaurant praatten over de komende aanslagen. Ze hadden het over de vliegtraining in de Verenigde Staten en zelfmoordacties. Hoofdkaper Mohammed Atta sprak over "het vernietigen van hun symbolen".

De verontruste restauranthouder belde meteen de politie, maar die kwam tien minuten te laat; de mannen waren al weg. De getuige zou ook de Duitse criminele inlichtingendienst (BKA) hebben geïnformeerd. Die reageerde volgens hem niet.

Uit gegevens van de politie bleek echter dat de BKA helemaal geen telefoontje van de man heeft gehad. Bovendien gaf de restauranthouder toe dat hij eerder tegen de dienst gedeeltelijk had gelogen uit angst voor zijn eigen veiligheid. De verdediging van al-Motassadeq beschuldigde de getuige van "slim fantaseren". Toch besloot de rechtbank de getuigenis als bewijs toe te laten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief