Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD: Verdonk moet doorbijten met inburgering

26 okt 04

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie onverkort moet vasthouden aan haar hele inburgeringsplan. "De inburgering van oudkomers en nieuwkomers is een speerpunt van het kabinet. De minister moet doorbijten, ook als het beleid juridisch en financieel moeilijker zou liggen. Dan moet er maar geld bij."

Dat stelde VVD-Kamerlid Hirsi Ali naar aanleiding van het uitstel dat Verdonk voor haar definitieve plan wil hebben. De bewindsvrouw wacht nog op adviezen over essentiële juridische zaken in haar nieuwe inburgeringsstelsel. Zij wil dat alle nieuwkomers en oudkomers, mensen die al lange tijd in Nederland wonen en vaak de Nederlandse nationaliteit hebben, inburgeren, waarbij de mensen met een uitkering en de opvoeders van kinderen voorrang krijgen.

Naast juridische onzekerheden wordt het stelsel mogelijk drie keer duurder dan de 250 miljoen euro die Verdonk voor inburgering beschikbaar heeft. En dat zijn alleen nog de kosten voor de twee voorrangsgroepen. Het onderzoek naar de kosten loopt nog, maar ingewijden hebben de schatting bevestigd.

CDA, PvdA en D66 zijn terughoudender dan de VVD. Ze willen eerst weten wat de kosten zijn en waarom die zo hoog zijn. "Wij dachten dat dit budget voldoende was, ook omdat inburgeraars zelf moeten betalen en door de marktwerking in het cursusaanbod", zegt Sterk (CDA). De VVD houdt vast aan de koers die de Tweede Kamer al heeft afgesproken. "Alle ministers op dit terrein lieten zich altijd weerhouden door kosten of door verdragen. Verdonk moet wel doorzetten", aldus Hirsi Ali, partijgenoot van Verdonk.

Coalitiefractie D66 is veel voorzichtiger. Kamerlid Lambrechts neemt het de minister zeer kwalijk dat zij haar vergaande plannen al heeft ingezet voordat ze heeft nagedacht over de haalbaarheid en de kosten. "Wat iedereen al zei en zag aankomen, heeft de minister steeds opzijgezet. Zij had dit vooraf moeten laten onderzoeken", aldus de D66'er. Net als het CDA wil D66 eerst inzicht in het hele plan en de kosten voordat de partij over meer geld wil nadenken.

De PvdA had al voorgesteld om 110 miljoen euro meer uit te trekken. PvdA'er Dijsselbloem vindt dat het geld besteed moet worden aan cursussen voor allochtone uitkeringsgerechtigden en opvoeders in plaats van het optuigen van een infrastructuur voor een inburgeringsplicht voor iedereen. "Wij willen ook graag dat iedereen inburgert maar we moeten wel realistisch blijven. Alle een miljoen oudkomers lukt gewoon niet."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief