Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kay wil van Milosevic-taak worden ontheven

27 okt 04

Steven Kay, de aan Slobodan Milosevic opgedrongen advocaat, wil van zijn taak worden ontheven. De Britse jurist heeft een verzoek van die strekking ingediend bij Hans Holthuis, de griffier van het Joegoslavië-Tribunaal.

Dat heeft Holthuis' woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Het verzoek komt bovenop het hoger beroep dat Kay eerder tegen zijn benoeming had ingediend bij de Kamer van Beroep van het VN-hof in Den Haag. Na een mondelinge hoorzitting vorige week hebben de beroepsrechters het verzoek in beraad. Een beslissing wordt in de eerste helft van november verwacht.

Los van dat hoger beroep willen Kay en zijn kantoorgenote Gillian Higgins om ethische redenen door Holthuis van hun taak worden ontheven, blijkt uit hun verzoekschrift. Milosevic weigert samen te werken met de opgedrongen advocaten en weigert hen instructies te geven over hoe die hem moeten verdedigen. Kay en Higgins weigeren aan 'giswerk' te doen.

Ook heeft de ex-president van Joegoslavië herhaaldelijk te kennen gegeven dat hij de diensten van Kay en Higgins niet wil. Milosevic hamert er steeds weer op dat hij zich zelf wil verdedigen.

Kay en Higgins voelen zich onder druk gezet door de verwachting van de rechters dat zij Milosevic tegen zijn wil blijven verdedigen. Om ethische redenen weigeren zij aan die druk toe te geven.

Milosevic (63) heeft geweigerd een advocaat in de arm te nemen sinds de inmiddels vermoorde premier Djindjic van Servië hem in juni 2001 op het vliegtuig naar Den Haag zette. Het proces, dat op 12 februari 2002 begon, werd herhaaldelijk onderbroken wegens ziekte van de verdachte. 'Slobo' heeft te kampen met onder meer hoge bloeddruk. De rechters wezen hem begin september tegen zijn wil twee advocaten toe met de bedoeling de stress waaronder de verdachte staat, te verminderen.

Milosevic daarentegen blijft zich opwinden over de gedwongen toewijzing. Getuigen á decharge die hij had aangezocht, blijven massaal weg. Het proces in eerste aanleg ligt daarom weer stil.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief