Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Europese grondwet ondertekend in Rome

29 okt 04

Op het Campidoglio, het historische hart van het oude Rome, hebben de EU-regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken vrijdag de Europese grondwet ondertekend.

De grondwet moet in 2007 in werking treden, na goedkeuring door de 25 lidstaten via een parlementaire procedure of een referendum. Groot-Brittannië voegde zich vrijdagochtend bij het tiental lidstaten dat een volksraadpleging gaat organiseren, waaronder ook Nederland. Italië wil tegen kerst al als eerste lidstaat het verdrag hebben goedgekeurd.

De ondertekening vond plaats onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Speciaal voor de gelegenheid kregen alle ondertekenaars van Nederland een speciale pen van platina en donker hout, met de Latijnse inscriptie "de Europese grondwet is onderschreven onder het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie te Rome op 29 oktober 2004".

Voor de gelegenheid waren ook diverse bloemen aangevoerd uit Nederland. Premier Balkenende noemde als huidig EU-voorzitter de grondwet "geen sluitstuk, maar een begin". De grondwet zal volgens hem Europa "veiliger, economisch sterker en rechtvaardiger" maken.

De ondertekening vond plaats in Rome omdat de Italiaanse premier Berlusconi, die optrad als gastheer, graag de naam van zijn hoofdstad wil verbinden aan het grondwettelijk verdrag. Het eerste Europese verdrag is in 1957 ook in Rome ondertekend.

De grondwet voorziet onder meer in meer macht voor het Europees Parlement, een vaste voorzitter voor de toppen van regeringsleiders en de mogelijkheid van een 'time-out' door nationale parlementen wanneer EU-wetgeving op bezwaren stuit.

Verder komt er na de goedkeuring door de lidstaten ook een aparte Europese 'minister' van Buitenlandse Zaken en het recht voor burgers om na inzameling van één miljoen handtekeningen om de Europese Commissie om nieuwe wetgeving te vragen.

Na de ondertekening schuiven de EU-leiders aan voor een lunch, waar zij de crisis rond de nieuwe Europese Commissie zullen bespreken. Voorafgaand daaraan dineerde Balkenende donderdagavond al met de nieuwe commissievoorzitter Barroso.

Deze trok woensdag op het laatste moment zijn nieuwe ploeg terug, omdat de Italiaanse kandidaat-commissaris voor justitie en asiel Buttiglione op grote bezwaren van het Europees Parlement stuitte na diens omstreden uitspraken over vrouwen en homoseksuelen. De kandidaat-lidstaten van de EU Turkije, Roemenië en Bulgarije ondertekenden vrijdag alleen de slotakte bij het grondwettelijk verdrag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief