Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat opgenomen in Frans ziekenhuis

29 okt 04

De zieke Palestijnse leider Yasser Arafat is via Jordanië naar Frankrijk gevlogen. Zijn vliegtuig landde vrijdagmiddag op een militair vliegveld ten westen van Parijs. Arafat wordt onderzocht in een nabijgelegen militair ziekenhuis.

"Inshallah (Als God het wil)'', zei Arafat bij zijn vertrek uit zijn hoofdkwartier in Ramallah. Hij reageerde op de wensen van omstanders, die zeiden te hopen op een behouden terugkeer in goede gezondheid.

Sommige Palestijnen vrezen dat Arafat na behandeling niet mag terugkeren naar Palestijns gebied. Zij hebben geen vertrouwen in de belofte van Jeruzalem dat de leider geen strobreed in de weg zal worden gelegd.

Volgens de Palestijnen biedt de behandeling van hun leider in Parijs de Israëlische regering een uitgelezen kans zich van hun aartsvijand te ontdoen. Israëlische media meldden dat een deel van het Israëlische kabinet Arafat liever niet ziet terugkeren. Israël bestempelde zijn besluit als humanitair gebaar.

Jeruzalem zou gehoor hebben gegeven aan een verzoek van de Palestijnse Autoriteit. De woordvoerder van premier Sharon benadrukte dat Arafat na zijn terugkeer wel moet terugkeren naar zijn kwartier in Ramallah, dat hij op last van Israël bijna drie jaar niet mocht verlaten.

De Franse president Chirac rechtvaardigde vrijdag de opname van Arafat in een Frans ziekenhuis. Hij wees op de traditie van Frankrijk als "gastland". Parijs en de Palestijnen onderhouden al jaren nauwe banden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief