Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamp niet blij met hoger beroep tegen Eric O.

29 okt 04

Minister Kamp van Defensie zit niet te wachten op een hoger beroep in de zaak tegen marinier Eric O. "Dat is voor Eric O. geen goede zaak", zei Kamp vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Kamp is een hoger beroep bovendien "complicerend is voor de krijgsmacht, omdat de zaak dan boven de markt blijft hangen". Wel respecteert de minister het besluit van het OM, "want zo zit de rechtsstaat in elkaar".

Kamp zei verder dat Eric O. zolang als de rechtszaak duurt gewoon zijn werk kan blijven doen. Dat betekent dat hij ook kan worden uitgezonden op buitenlandse missies, als zijn eenheid daarvoor wordt aangewezen.

Minister Donner van Justitie zei vrijdag dat hij geen reden heeft gezien om het OM te weerhouden van een hoger beroep. Donner kan als minister van Justitie het OM opdracht geven te vervolgen, of af te zien van vervolging.

D66 heeft opnieuw felle kritiek op de voorzitter van het college van procureurs-generaal, J. de Wijkerslooth. Het hoger beroep tegen de vrijspraak voor marinier Eric O. bewijst volgens D66-Kamerlid Bakker dat De Wijkerslooth als 'super procureur-generaal' en hoogste baas van het OM bezig is met "een heilloze prestigestrijd".

"De Wijkerslooth kan zijn aandacht en energie beter anders gebruiken. Hij is zo ongelooflijk terechtgewezen door de rechter, dat ik het verstandiger had gevonden als hij niet in hoger beroep was gegaan", zegt Bakker.

Hij vindt dat justitie in de hele zaak tegen Eric O. van begin tot eind heeft geblunderd. Als de rechter Eric O. opnieuw vrijspreekt, moet De Wijkerslooth de eer aan zich zelf houden en opstappen, aldus Bakker.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief