Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Buttiglione trekt kandidatuur in

30 okt 04

De Italiaan Rocco Buttiglione wordt geen eurocommissaris. Hij trekt zich terug als kandidaat, zo heeft hij zelf bekendgemaakt.

De streng-katholieke Buttiglione was in diskrediet geraakt bij het Europees Parlement vanwege zijn negatieve uitlatingen over homo's en vrouwen. Omdat de beoogd voorzitter van de Europese Commissaris Barroso vasthield aan de nominatie van Buttiglione voor de post van Justitie, dreigde het Europees Parlement de voltallige kandidaat-commissie te verwerpen.

Buttiglione zei op een persconferentie dat hij het onterecht vindt dat hij is afgerekend op zijn morele oordeel. Hij acht zichzelf wel degelijk in staat een onderscheid te maken tussen zijn eigen mening en het beleid dat in de Europese Unie geldt.

Op de persbijeenkomst zei Buttiglione ook dat hij na het negatieve gesprek met een commissie van het Europees Parlement had overwogen om zich terug te trekken. De christen-democratische fractie in het Europees Parlement had hem van dat voornemen weerhouden.

Eerder had premier Berlusconi van Italië al gezegd dat een EC-post niet meer aan de orde was. "Buttiglione blijft minister, vermoed ik", zei de premier. "Het is zinloos te ontkennen dat dat de meest voor de hand liggende uitkomst is na alle overleg." Het is nog niet bekend wie Italië nu naar voren schuift voor de post van Commissielid.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief