Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Japanse gijzelaar in Irak onthoofd

1 nov 04

Het onthoofde lichaam van een Aziatische man dat zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad was gevonden, blijkt van de Japanse gijzelaar Shosei Koda te zijn. Dat heeft de Japanse regering zondag bekendgemaakt.

De 24-jarige Koda is de vijfde Japanner die in Irak is omgekomen. Minister van Buitenlandse Zaken Nobutaka Machimura noemde de moord volgens het persbureau Kyodo "extreem wreed" en "totaal onvergeeflijk". Japan blijft echter toegewijd in de strijd tegen terrorisme, aldus de bewindsman.

Koda, die op eigen houtje naar Irak ging, werd eerder deze week ontvoerd door aanhangers van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi. In een videoboodschap woensdag dreigden de ontvoerders de Japanner te vermoorden als de Japanse troepen zich niet binnen 48 uur uit Irak zouden terugtrekken. De regering in Tokio weigerde dat.

Machimura zei dat vingerafdrukken hadden aangetoond dat het levenloze lichaam van Koda was. Eerder gingen de Japanse autoriteiten ervan uit dat een lijk dat in de stad Tikrit was gevonden van Koda was. Dat bleek zaterdag niet terecht. De gebitskenmerken en het haar van het lijk dat zaterdag door een Japanse arts op een Amerikaanse legerbasis in Koeweit waren onderzocht, bleken totaal niet overeen te komen met die van Koda.

Bovendien zou de onderzochte man al veel langer dood zijn. Het is niet bekend wie de onderzochte man wel is. Het levenloze lichaam van de rugzaktoerist werd aangetroffen vlakbij een verzetshaard tegen de Amerikaanse bezetting. De agent die de lugubere ontdekking deed, heeft berichten ontkend dat het lijk gewikkeld was in een Amerikaanse vlag.

Premier Koizumi zei zondag dat de Japanse missie in Irak ook na de onthoofding van Koda doorgaat. Volgens een opiniepeiling wil 63 procent van de Japanners dat de uitzending in december niet wordt verlengd. Ook de Japanse oppositie is tegen verlenging van het mandaat.

Franse journalisten gezond
De twee in Franse journalisten die enkele weken geleden werden ontvoerd zijn nog in leven en zijn gezond. De regering in Parijs werkt hard aan hun vrijlating. Dat zei de Franse ambassadeur in Irak zondag na een ontmoeting met het hoofd van een religieuze soennitische comité. "We weten dat de gijzelaars in een goede gezondheid verkeren", aldus Bernard Bajolet zonder nader in details te treden.

De diplomaat sprak na een gesprek van meer dan een uur met de voorzitter van het invloedrijke Comité van Moslim Geleerden, sjeik Hareth al-Dari. Christian Chesnot van Radio France Internationale en Georges Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur. Bajolet zei dat Parijs "permanent contact houdt" om de kwestie op te lossen. Hij noemde de betrokken partijen niet.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief