Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door aanslag in Tel Aviv

1 nov 04

Door een krachtige bomexplosie op een markt in Tel Aviv zijn maandag zeker vier doden en dertig gewonden gevallen. Dat meldde de Israëlische radio op basis van informatie van hulpverleners en politie ter plekke. Volgens een brandweercommandant is een betrekkelijk kleine bom gebruikt.

In een verklaring heeft het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De dader zou een 16-jarige zijn uit het vluchtelingenkamp Askar bij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische politie had aanvankelijk meegedeeld dat de dader een vrouw was.

Ook medewerkers van het Israëlische leger spraken het vermoeden uit dat de dader afkomstig is van de Westoever. Volgens veiligheidsfunctionarissen in de krant Haaretz wilde de dader aanvankelijk een aanslag plegen in Jeruzalem, maar zag daar vermoedelijk van af omdat de veiligheidsmaatregelen in deze stad te streng zijn.

De PFLP heeft de afgelopen jaren zelden een zelfmoordaanslag in Israël gepleegd. De bekendste recente actie van de PFLP had plaats in oktober 2001. Toen pleegde de beweging een aanslag op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi. Het Israëlische leger heeft de groepering daarna hard aangepakt en veel PFLP-aanghangers opgepakt.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Palestijnse Autoriteit op werk te maken van de strijd tegen het terrorisme. De Palestijnse minister Erekat veroordeelde de aanslag. Hij zei dat de Palestijnse Autoriteit alle aanslagen veroordeelt waarbij burgerslachtoffers vallen. Erekat riep de internationale gemeenschap op te helpen om het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israëliërs weer op gang te helpen.

Uit angst voor een tweede ontploffing is de Carmel-markt hermetisch afgesloten. De explosie had plaats bij een van de vele kraampjes aan de rand van de groentemarkt in het centrum van de Israëlische stad aan de Middellandse Zee.

De laatste grote aanslag in Israël was eind september. In Jeruzalem kwamen twee Israëlische politiemannen om, toen een Palestijnse vrouw zichzelf opblies.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief