Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RK-Kerk: geen parallel tussen nazi-praktijken en AZG

1 nov 04

Het Vaticaan beschuldigt het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) niet van nazi-praktijken. Dat stelt de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk in een maandag uitgegeven verklaring. Het ziekenhuis liet vorige week weten zeer ongelukkig te zijn met kritiek vanuit het Vaticaan op een nieuwe ethische code voor levensbeëindiging van pasgeborenen in geval van uitzichtloos lijden.

Aanleiding voor de ophef was een recent artikel van bisschop Elio Sgreccia, vice-president van de pauselijke academie voor het leven, in de Osservatore Romano, het semi-officiële dagblad van het Vaticaan. Maar de RK-Kerk in ons land meent dat daarin helemaal geen parallel wordt getrokken tussen de gang van zaken in het ziekenhuis en de verschrikkingen van het nazi-regime.

In zijn artikel toetst Sgreccia de situatie in Groningen aan de zogeheten Verklaring van Helsinki, die in 1964 verscheen na een jarenlange discussie onder artsen over de ethische normering van medische experimenten. De bisschop betoogt dat levensbeëindiging van wilsonbekwame minderjarigen strijdig is met de uitgangspunten zoals die in deze verklaring zijn vastgelegd, aldus het kerkgenootschap in Nederland.

De RK-Kerk twijfelt niet aan de oprechte motieven van de betrokken artsen, maar acht actieve levensbeëindiging van pasgeborenen geen moreel aanvaardbare manier om aan lijden een einde te maken. Volgens de kerk zijn er bovendien goede alternatieven zoals het nalaten van een medische behandeling, pijnbestrijding en terminale sedatie. Dat laatste is een medische handeling waarbij een patiënt in de laatste levensfase zodanig gedrogeerd wordt dat hij of zij niet overbodig lichamelijk hoeft te lijden tijdens het stervensproces.

Actieve levensbeëindiging bij wilsonbekwamen is volgens Sgreccia een fundamentele koerswijziging in het Nederlandse euthanasiedebat. Ook bisschop Eijk van Groningen, in de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor medisch-ethische zaken, is daarvan overtuigd.

In een reactie laat prof. dr. P. Sauer, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het AZG, weten de verklaring van de Nederlandse RK Kerk volstrekt onvoldoende te vinden. "Dat de RK Kerk zegt geen verwijzing naar het nazi-regime nodig te hebben, impliceert wel dat de kerk het heel erg vindt wat wij hier in Groningen doen."

De RK Kerk neemt volgens hem niet ondubbelzinnig afstand van de kritiek die mgr. Sgreccia heeft geuit op het AZG. Volgens de hoogleraar heeft het ziekenhuis gewerkt aan een oplossing voor ondraaglijk en uitzichtloos lijden bij kinderen, terwijl de RK Kerk ervoor kiest om die kinderen in kommervolle omstandigheden achter te laten.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief