Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen kiezen president

2 nov 04

In hun jacht op de laatste twijfelende kiezers, hebben de Amerikaanse president Bush en zijn tegenstander Kerry nog op de dag van de verkiezingen campagne gevoerd. Omdat de peilingen geen duidelijke winnaar lieten zien, gingen de rivalen ook dinsdag op pad onder het motto: elke stem telt.

Nadat de Republikein Bush in zijn woonplaats Crawford in Texas zijn stem had uitgebracht, vertrok hij meteen naar de staat Ohio. Dat is een van de staten zonder duidelijke meerderheid voor een van de kandidaten. Deze zogenoemde sleutelstaten geven uiteindelijk de doorslag. Bush' opponent Kerry was al voor de Republikein in Ohio.

De Democratische senator bezocht dinsdag ook nog Wisconsin, voordat hij naar zijn woonplaats Boston vertrok om daar te stemmen. De meeste opiniepeilingen laten zien dat het er om zal spannen wie van beide presidentskandidaten de meeste kiesmannen achter zich zal verenigen.

Wie minstens 270 van de 538 kiesmannen achter zich krijgt, wint de verkiezing. In de loop van de dag gingen naar verwachting 125 miljoen Amerikanen naar de stembus. Analisten voorspellen dat de opkomst bij deze verkiezingen de hoogste in veertig jaar kan zijn. Volgens het Amerikaanse bureau voor de statistiek zijn 217 miljoen Amerikanen stemgerechtigd.

Enkele miljoenen Amerikanen brachten de afgelopen weken al vervroegd hun stem uit. Behalve het presidentschap staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel en ook 34 van de honderd senaatszetels. In elf staten wordt bovendien een nieuwe gouverneur gekozen. In sommige staten vinden referenda plaats over uiteenlopende wetsvoorstellen, variërend van de legalisering van het homohuwelijk tot nieuwe, strengere immigratiewetgeving.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief