Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush herkozen

3 nov 04

De Amerikaanse president Bush heeft de verkiezingen gewonnen. Hij kan voor een tweede periode van vier jaar de Verenigde Staten gaan regeren.

Amerikaanse media meldden dat Bush woensdagavond de overwinning gaat claimen. Zijn uitdager, de Democraat Kerry, had kort daarvoor zijn nederlaag bij de verkiezingen toegegeven. De Democratische presidentskandidaat belde Bush vijf minuten om hem te feliciteren met diens overwinning.

Kerry gaf op, hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld. De Democratische senator verklaarde dat hij tot de stap had besloten om te voorkomen dat het land nog verder verdeeld zou raken.

Hij drong er bij Bush op aan om dringend iets aan de verdeeldheid te doen. Volgens het Witte Huis zei Bush tegen Kerry dat hij een "bewonderenswaardige" en "waardige" tegenstander was.

Bush kreeg duidelijk meer Amerikanen achter zich dan zijn opponent. Hij vergaarde ongeveer 3,5 miljoen stemmen meer dan Kerry bij het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Vier jaar geleden verloor Bush deze zogenoemde popular vote nog van de toenmalige Democratische tegenstander Gore.

De opkomst was aanzienlijk hoger dan de laatste keer. Ongeveer 115 miljoen Amerikanen brachten hun stem uit, tien miljoen meer dan in 2000.

Amerikaanse waarnemers bestempelen de herverkiezing van Bush als een verdere ruk naar rechts. Zij verklaren het groeiende conservatisme in de Verenigde Staten door erop te wijzen dat het land in Irak een oorlog voert. Ook zijn er tekenen van licht economisch herstel.

De capitulatie van Kerry volgde na bijna een etmaal onzekerheid over de uitslag in de staat Ohio, waar nog niet alle stemmen waren geteld. Ondanks een voorsprong van Bush van 140.000 stemmen, wilde het Kerry-kamp wachten op het definitieve resultaat. Dat had nog elf dagen kunnen duren.

De stafchef van het Witte Huis, Card, verklaarde daarop dat Bush "statistisch gezien" niet meer in te halen is. Hij wilde daarmee de druk op Kerry opvoeren om diens nederlaag te erkennen.

De Republikeinen vergrootten bij de verkiezingen ook hun meerderheid in het Amerikaanse parlement (Congres). Zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden boekte de partij van Bush winst.

Grote verliezer was de leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle uit South-Dakota. Hij is de eerste factieleider in vijftig jaar die bij verkiezingen zijn zetel kwijtraakte.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief