Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM niet blij met bekendmaking inhoud brieven

5 nov 04

Hoofdofficier L. de Wit van het Openbaar Ministerie in Amsterdam is het niet eens met de beslissing van minister Donner van Justitie om de inhoud van de brieven die zijn aangetroffen op het lichaam van Theo van Gogh, openbaar te maken.

"Deze documenten behoren tot het voorgeleidingsdossier en dienen eerst aan de rechter te worden voorgelegd en aan de advocaten alvorens ze in de openbaarheid komen'', zei De Wit vrijdag. "De minister van Justitie heeft een andere afweging gemaakt en dat kan.''

Minister Donner zei donderdag dat het om een uitzonderlijke beslissing in een uitzonderlijke zaak ging. Hij maakte de inhoud tijdens een persconferentie bekend.

Ondanks zijn bezwaren tegen openbaarmaking van de brieven, denkt De Wit dat die stap geen directe consequenties zal hebben voor de strafzaak tegen Mohammed B. De hoofdofficier meent dat de publicatie geen schade heeft toegebracht aan de zaak. B.'s advocaat P. Plasman was donderdagavond zeer verontwaardigd over de openbaarmaking.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zei vrijdag dat de Amsterdamse politie, justitie en gemeente direct na de dood van Van Gogh op de hoogte zijn gesteld van de inhoud van de brief. De driehoek heeft daarop de nodige veiligheidmaatregelen genomen. Die zijn deels zichtbaar voor het publiek en deels ook niet.

Cohen noemde een gezamenlijke aanpak van fundamentalistische groeperingen essentieel. Daarom wordt alle informatie op lokaal en nationaal niveau gebundeld. Cohen wil weten of de informatie voorafgaand aan de moord "op de juiste manier is gedeeld''. De burgemeester en de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) stellen daarnaar een gezamenlijk feitenonderzoek in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief