Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ama-campus in Vught gaat dicht

5 nov 04

De speciale campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Vught, gaat dicht. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Ama's vanaf vijftien jaar worden voortaan ondergebracht in bewaakte afgescheiden units in terugkeerlocaties. Ook daar zullen ze vooral voorbereid worden op hun terugkeer.

Uit een evaluatie op de campus blijkt dat van de 436 ama's die er verbleven, er slechts zes zijn teruggekeerd naar hun herkomstland. Het grootste deel van de jongeren is met onbekende bestemming vertrokken. De campus was een experiment om jongeren die nauwelijks kans hadden op een status, in een afgeschermde omgeving voor te bereiden op hun terugkeer.

Sinds de opening van Vught in november 2002 en een tweede campus in het Gelderse Deelen enkele maanden later, is het onrustig geweest op de terreinen. Er waren vernielingen en tal van gewelddadigheden gericht tegen de leiding en tussen jongeren onderling. Ze kwamen onder meer in verzet tegen het strenge regime dat er zou heersen.

Belangenorganisaties voor jonge vluchtelingen keerden zich al tegen de campus-opvang. Ook een TNO-rapport was negatief over de situatie van de ama's. Deelen werd al eerder gesloten. Bovendien is de instroom van ama's fors verminderd.

Tot oktober dit jaar vroegen 421 ama's asiel aan in Nederland. In heel 2003 waren dat er nog 1216 en in het jaar daarvoor 3232. Minderjarige asielzoekers mogen niet zomaar worden uitgezet als hun asielverzoek is afgewezen. Nederland is verplicht te zorgen voor opvang in het herkomstland of ze anders tot hun achttiende opvangen.

Tussen januari en augustus zijn landelijk gezien 59 ama's teruggekeerd naar hun land. Zij werden volgens Justitie na terugkeer allen opgevangen door familie of vrienden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is in augustus een proef begonnen om de terugkeer van ama's te bevorderen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief