Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet: oorlog tegen extremisme

6 nov 04

Het kabinet verklaart de oorlog aan het moslimextremisme. "Het is absoluut ontoelaatbaar dat in Nederland een beweging ontstaan is die meent mensen te mogen vermoorden omdat ze er andere denkbeelden op na houden", meldde vice-premier Zalm na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Hij kondigde een pakket maatregelen aan. Zo worden de inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden uitgebreid en komt er extra geld voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Verder worden meer mensen beveiligd en zal worden nagegaan of de huidige wetgeving voldoende is om radicaliserende moslims aan te pakken, als die geweld gebruiken.

Zalm zei dat de radicalisering van bepaalde bewegingen in Nederland ernstiger is dan gedacht, omdat religieuze gedachten "vertaald worden naar moord en doodslag".

Balkenende
Eerder op de dag liet premier Balkenende in de marge van een EU-top in Brussel weten "gigantisch geschrokken" te zijn van de bedreigingen in de brief die op lichaam van Theo van Gogh is aangetroffen.

"Als je ziet van welke methode mensen zich bedienen, dan schrik je gigantisch. Er knapt wat in de samenleving als je op deze manier werkt met bedreigingen. Zo mag het nooit toegaan in Nederland."

Volgens Balkenende kan "er geen plaats zijn in Nederland" voor mensen die "denken het zich te kunnen permitteren door te gaan met bedreigingen, met geweld, met het de mond snoeren van mensen."

Ondanks zijn sterke gevoelens over het onderwerp, wil Balkenende het woord 'jihad' (heilige islamitische oorlog) niet in de mond nemen. "Je moet oppassen met dat soort termen."

Máxima
Prinses Máxima zei in een toespraak in het Engels in de Tweede Kamer dat de moord op Theo van Gogh indruist "tegen alles waar we in Nederland en Europa voor staan: dat iedereen het recht heeft zijn mening te uiten".

Máxima sprak de conferentie toe van parlementaire comités voor gelijke mogelijkheden voor vrouwen en mannen in de Europese Unie, de NCEO. Voor aanvang van haar speech besprak zij de moord op Van Gogh.

"Ik hoop met heel mijn hart dat deze verschrikkelijke daad ons nog meer naar elkaar doet luisteren en meer met elkaar doet praten. Want dialoog brengt onze zienswijzen dichter bij elkaar en helpt ons een nieuwe gedeelde identiteit te bereiken."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief