Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak roept noodtoestand uit

7 nov 04

De Iraakse interimregering heeft in heel Irak de noodtoestand uitgeroepen, met uitzondering van de Koerdische gebieden in het noorden. De noodtoestand blijft zestig dagen van kracht. Dat heeft de woordvoerder van premier Allawi, al-Naqeeb, gezegd.

Over de inhoud van de maatregel wordt pas morgen meer bekend. Op 27 januari worden in Irak verkiezingen gehouden en de interimregering wil voor die tijd orde op zaken stellen.

Al-Naqeeb wilde niet ingaan op de vraag of het instellen van de noodtoestand een teken is dat het slotoffensief van de Amerikaans-Iraakse legermacht in het rebellenbolwerk Fallujah ophanden is.

Fallujah
Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen nacht zware bombardementen uitgevoerd op Fallujah. In het oosten van de stad braken daarop zware gevechten uit.

Rond Fallujah zijn 10.000 Amerikaanse en Iraakse militairen samengetrokken voor een slotoffensief. Volgens de VS wordt vanuit Fallujah het Iraakse verzet georganiseerd. De terroristenleider al-Zarqawi zou zich ook in Fallujah ophouden.

De VS is bezorgd over het overlopen van een hoge Iraakse officier naar de rebellen, maar zal de aanvalstactiek niet wijzigen. Volgens Jordaanse kranten hebben 7000 inwoners van Fallujah inmiddels de wijk genomen naar buurland Jordanië.

Anbar
In de naburige regio Anbar zijn zeker 21 politiemannen gedood bij aanvallen door gewapende rebellen. De politiebureaus in de stadjes Haditha en Haqlaniyah werden vanmorgen vroeg bestormd en met explosieven bestookt.

Een anonieme politieman vertelde dat de rebellen in het politiebureau van Haditha de politieagenten bijeendreven, ontwapenden en vervolgens executeerden.

Gisteren vielen in het nabijgelegen Samarra 34 doden bij diverse aanslagen en vuurgevechten.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief