Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spruyt toch niet bij nieuwe partij Wilders

8 nov 04

Directeur B.J. Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting gaat toch niet meedoen met Kamerlid Wilders in een nieuwe rechtse partij. Dat bleek maandagochtend.

Spruyt zei dat het "niet de bedoeling was" een nieuwe politieke partij op te richten. Hij en Wilders hadden alleen willen laten zien dat ze "schouder aan schouder" staan in hun opvattingen. Hij noemde het spijtig dat bestuursleden van zijn stichting als oud-premier Van Agt en oud-CDA-Kamerlid Hillen en ChristenUnie-Eerste-Kamerlid Van Middelkoop naar aanleiding van zijn samenwerking met Wilders aankondigden uit de raad van aanbeveling te stappen.

Wilders zelf zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest met Spruyt een partij op te richten. Hij noemt Spruyt "een goede man, met wie ik het voor 90 procent eens ben". Maar van het samen oprichten van een partij is nooit sprake geweest. Wilders zegt trouwens niet te streven naar een partij, maar "een beweging zonder zware partijstructuur, waar mensen voor een paar tientjes per jaar lid van kunnen worden".

In een nadere toelichting zegt Spruyt dat de Edmund Burke Stichting voor "ideëenoverdracht" aan Wilders kan zorgen. De inhoudelijke combinatie Wilders-Spruyt kan een succes worden, hoopt Spruyt. Hij zou nu niet bereid zijn op een kandidatenlijst van een nieuwe partij plaats te nemen, maar sluit niet uit dat hij er over een jaar of twee anders over denkt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief