Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruzie tussen Remkes en Donner alom ontkend

9 nov 04

Van een ruzie tussen de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie over de aanpak van de terreurdreiging in Nederland, is geen sprake. Dat hebben verschillende ministers, inclusief de hoofdrolspelers zelf, dinsdag gezegd.

Remkes (VVD) en Donner (CDA) gaven wel aan dat ze verschillende karakters hebben, maar volgens de VVD-bewindsman zit tussen hun opvattingen "geen streep licht". Maandag ontstond ophef onder Tweede-Kamerleden, nadat Remkes in een interview in NRC Handelsblad had gezegd dat collega Donner niet ver genoeg wil gaan bij het aanpassen van wetten aan de terreurdreiging.

Ongepast, oordeelden D66 en GroenLinks meteen. Zij vinden dat het kabinet juist nu eensgezindheid moet uitstralen bij de strijd tegen het moslimextremisme. Dinsdag sloot PvdA-leider Bos zich daarbij aan. Hij noemde het gekissebis "ronduit gênant". Remkes zei op zijn beurt dat zijn uitspraken in het interview "wat ongelukkig bij elkaar gezet zijn".

Bos verklaarde de woorden van Remkes uit de angst de zwarte piet toegespeeld te krijgen in de discussie rond de aanpak van terreurdreiging. Donderdag praat de Tweede Kamer met Remkes en Donner over de moord op filmmaker Theo van Gogh. Na premier Balkenende op maandag lieten ook dinsdag ministers hun ergernis blijken over de ophef in de media over de vermeende ruzie in het kabinet.

Donner noemde de berichtgeving "buiten proportie" en sprak van "een tendentieus beeld". Vice-premier De Graaf vond dat er "te veel drama" van wordt gemaakt. Vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar hij op werkbezoek is, riep minister Kamp van Defensie zijn collega's op de rust te bewaren. "We moeten als kabinet één lijn trekken."

PvdA-leider Bos riep premier Balkenende dinsdag op leiderschap te tonen en alle bevolkingsgroepen op te roepen "de krachten te bundelen". Balkenende is nu onzichtbaar, aldus Bos.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet gesproken over mogelijke anti-terreurmaatregelen. Een daarvan is het strafrechtelijk vervolgen van het bestuur van de omstreden El Tawheed moskee in Amsterdam, waar ook de verdachte van de moord op Van Gogh, Mohammed B. regelmatig kwam.

Vice-premier Zalm zei vrijdag dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen. Wel is inmiddels afgesproken dat het kabinet extra geld vrijmaakt voor uitbreiding van de inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden en persoonsbeveiliging.

Dinsdag bespraken minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en moslimorganisaties bovendien om alle moskeeën in Nederland een draaiboek te geven met aanwijzingen over hoe ze moeten omgaan met extremisme.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief