Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begrafenis Arafat in Ramallah

9 nov 04

De Palestijnse president Arafat krijgt een begrafenis bij zijn zwaar gehavende hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de website van de Israëlische krant Haaretz dinsdagavond zullen de Israëliërs een ceremonie daar niet langer blokkeren.

Palestijnse en Israëlische functionarissen zouden over de organisatie en beveiliging van de uitvaart ook dinsdagavond al een akkoord hebben gesloten. De doodzieke en comateuze Palestijnse leider Yasser Arafat zal in elk geval niet sterven door euthanasie. "Daar doen wij moslims niet aan."

Het lot van de 75-jarige "is nu in handen van God en afhankelijk van de mate waarin hij nog weerstand kan bieden". Met deze woorden heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, dinsdagavond in Parijs gepoogd een einde te maken aan weer een dag vol geruchten over de toestand van Arafat.

De dag stond vooral in het teken van een bezoek van premier Qurei, secretaris-generaal Abbas van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO, parlementsvoorzitter Rawhi Fattuh en Shaath aan het ziekenhuis bij Parijs waar Arafat al sinds 29 oktober is. Het viertal, dat Parijs dinsdagavond weer verliet, wilde zelf poolshoogte nemen, hoewel de vrouw van Arafat de functionarissen maandag nog opriep vooral weg te blijven.

Soeha Arafat meent dat de vier haar man alleen maar "levend willen begraven", opdat ze vervolgens zelf de macht kunnen grijpen in de Palestijnse gebieden. Volgens Franse media kwam het dinsdag in het militaire hospitaal niet tot een opstootje met Soeha toen de hoge Palestijnse delegatie arriveerde.

Uiteindelijk mocht wel alleen Qurei aan het bed komen van Arafat, die volgens zijn artsen in een dieper coma is geraakt. Shaath zei later dat Arafats hart, longen en hersenen nog werken, maar het geldt wel als zeker dat alleen machines de Palestijnse leider nog in leven houden.

Kort na het bezoek van Qurei en zijn collega-bestuurders en voordat Shaath de pers toesprak, meldde het Britse persbureau Reuters op gezag van anonieme Palestijnse bronnen dat Arafat was overleden. Dat leidde, net als bij een eerder stervensbericht, weer tot een regen van ontkennende reacties van verscheidene Palestijnse functionarissen en evenmin nader aangeduide "Palestijnse bronnen".

In de loop van de avond werd opnieuw duidelijk dat het niet lang meer kan duren voordat het overlijden van Arafat werkelijk een feit is. Vertegenwoordigers van dertien Palestijnse facties kwamen voor buitengewoon beraad bijeen in de Gazastrook. Ze hebben er volgens een zegsman van de radicale Islamitische Jihad overlegd over maatregelen die getroffen moeten worden na een bericht over het overlijden van de Palestijnse president Arafat.

Behalve Islamitische Jihad, waren ook functionarissen van onder meer Hamas en Arafats Fatah-beweging bij het overleg. De joodse staat is bevreesd voor ongeregeldheden bij de begrafenis van de Palestijnse leider en repte daarom eerder van een teraardebestelling in de Gazastrook. Die grenst aan Egypte en via dat land zouden dan alle bezoekers kunnen arriveren en vertrekken.

Een begrafenis van Arafat in Jeruzalem wees Israël direct al van de hand. Ramallah is voor de Israëliërs een probleem, omdat er dan grootschalige beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Bovendien is er geen vliegveld en moeten gasten via Jordanië per helikopter worden ingevlogen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief