Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote politieactie tegen terrorismeverdachten Den Haag

10 nov 04

De politie is in actie gekomen bij het pand in de Antheunisstraat in het Haagse Laakkwartier. Er is geschoten en er zouden twee verdachten zijn afgevoerd.

In het pand zou zich een aantal terreurverdachten ophouden. Het is nog niet duidelijk of agenten het omsingelde huis zijn binnengevallen. De politie doet geen mededelingen over het verloop van de actie.

De verdachten die zijn afgevoerd, zouden zichzelf hebben overgegeven. Eén van hen is volgens ooggetuigen gewond en per ambulance afgevoerd. Deze berichten zijn niet officieel bevestigd.

Ten tijde van de actie braken relletjes uit tussen extreem-rechtse jongeren en moslimbewoners. De politie heeft de rellen met behulp van honden de kop ingedrukt. Er is zeker één persoon gearresteerd. Het zou gaan om een man met het uiterlijk van een skinhead.

Vlak voor de bestorming werd al een man uit het pand gehaald, maar volgens het OM gaat het niet om een verdachte.

Vannacht mislukte een politieinval in de woning, omdat een granaat afging toen de deur werd geforceerd. Vermoedelijk ligt het pand vol explosieven. Op de daken nabij het pand hebben zich scherpschutters opgesteld. Er zijn veel ME-busjes, ambulances en brandweerwagens ter plaatse. Ook is een bijzondere bijstandseenheid van de mariniers aanwezig.

De wijk is volledig afgesloten. Veel panden zijn ontruimd. Het luchtruim boven Den Haag is afgesloten voor kleine vliegtuigjes.

De Haagse driehoek (burgemeester, politie, justitie) heeft in een persconferentie verklaard dat de operatie plaatsvindt in het kader van een lopend terrorismeonderzoek.

Volgens de driehoek is een handgranaat naar de politie gegooid, waarbij enkele agenten gewond zijn geraakt. Ook is er geschoten. Drie gewonde agenten zijn rond 05.00 uur per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen hebben verwondingen opgelopen aan benen en buik. Bij één is sprake van "aanzienlijk letsel". De derde mocht na controle naar huis.
Rond 08.00 uur werd een man afgevoerd, die slechts in onderbroek was gekleed. Het is niet duidelijk of het om een arrestant gaat.

De agenten behoorden tot een arrestatieteam dat vanochtend vroeg in actie kwam in opdracht van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, naar aanleiding van onderzoek van de Nationale Recherche.

De ernst van de zaak blijkt met name uit de aanwezigheid van de Bijzondere Bijstands Eenheid van het korps mariniers. Het gaat om zwaar bewapende militairen, die worden ingezet bij kapingen, gijzelingen en dergelijke.

Bij de ontknoping staat volgens de Haagse driehoek de veiligheid van alle betrokkenen - omwonenden en de verdachten in de woning - voorop.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief