Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen bereiden zich voor op dood Arafat

10 nov 04

De Palestijnen bereiden zich voor op een spoedig overlijden van hun doodzieke president Yasser Arafat. Waarnemers en anonieme bronnen verwachten dat de dood van de 75-jarige leider later op de dag officieel bekend wordt gemaakt.

Arafat zal worden begraven in zijn zwaar gehavende hoofdkwartier in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse bronnen meldden dat voormalig premier Mahmoud Abbas, secretaris-generaal van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO, de dood van Arafat later op de dag zal melden. Dat zou moeten gebeuren op een vergadering van het Palestijnse leiderschap, dat in Ramallah bijeenkomt.

Een begrafenisplechtigheid voor Arafat, die woensdag nog wordt bezocht door de hoge Palestijnse moslimgeestelijke en vriend Taissir Dayut Tamimi, is voorzien in de Egyptische hoofdstad Caïro, zo bevestigde de Egyptische regering. Na de bijeenkomst zal het lichaam van de Palestijnse president worden overgevlogen naar Ramallah.

"Zonder twijfel" wordt Arafat vervolgens begraven in het complex waar hij bijna drie jaar door Israël is opgesloten, aldus de Palestijnse minister Saeb Erakat. Israël is inmiddels akkoord gegaan met de begrafenis in Ramallah. Eerder waren militaire leiders in Jeruzalem bang dat met de keuze voor Ramallah de veiligheid van Israël in het gedrang zou komen. Een groot deel van de Westelijke Jordaanoever is door Israël bezet.

De Palestijnse gezant in Parijs, Shahid, zei woensdag dat de gezondheidstoestand van Arafat uiterst kritiek is. Het geldt als zeker dat alleen machines de Palestijnse leider nog in leven houden.

De comateuze Palestijnse leider zal in elk geval niet sterven door euthanasie, benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken Shaath, die dinsdag het Franse ziekenhuis waarin Arafat ligt had bezocht. "Daar doen wij moslims niet aan." Het lot van de 75-jarige "is nu in handen van God en afhankelijk van de mate waarin hij nog weerstand kan bieden".

Met deze woorden probeerde Shaath een einde te maken aan weer een dag vol geruchten over de toestand van Arafat. Dinsdag stond vooral in het teken van een bezoek van premier Qurei, Abbas, parlementsvoorzitter Rawhi Fattuh en Shaath aan het ziekenhuis bij Parijs waar Arafat al sinds 29 oktober is.

Het viertal, dat woensdagochtend weer in Ramallah aankwam, wilde zelf poolshoogte nemen, hoewel de vrouw van Arafat de functionarissen maandag nog opriep vooral weg te blijven. Suha Arafat meent dat de vier haar man alleen maar "levend willen begraven", opdat ze vervolgens zelf de macht kunnen grijpen in de Palestijnse gebieden.

Volgens Franse media kwam het dinsdag in het militaire hospitaal niet tot een opstootje met Suha toen de hoge Palestijnse delegatie arriveerde. Uiteindelijk mocht wel alleen Qurei aan het bed komen van Arafat, die volgens zijn artsen in een dieper coma is geraakt.

Kort na het bezoek van Qurei en zijn collega-bestuurders, en voordat Shaath de pers toesprak, meldde het Britse persbureau Reuters op gezag van anonieme Palestijnse bronnen dat Arafat was overleden. Dat leidde, net als bij een eerder stervensbericht, weer tot een regen van ontkennende reacties van verscheidene Palestijnse functionarissen en evenmin nader aangeduide "Palestijnse bronnen".

Vertegenwoordigers van dertien Palestijnse facties kwamen dinsdagavond voor buitengewoon beraad bijeen in de Gazastrook. Ze hebben er volgens een zegsman van de radicale Islamitische Jihad overlegd over maatregelen die getroffen moeten worden na een definitief bericht dat Arafat is overleden. Behalve Islamitische Jihad, waren ook functionarissen van onder meer Hamas en Arafats Fatah-beweging bij het overleg.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief