Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende doet klemmend beroep op bevolking

10 nov 04

Premier Balkenende heeft woensdag de daad bij het woord gevoegd om zich krachtig en zichtbaar te keren tegen de gewelddadigheden in de afgelopen week. In de Tweede Kamer deed hij woensdag een "klemmend beroep op iedereen om op zijn eigen manier te werken aan een vreedzame samenleving." Daarna vertrok hij naar Uden, waar dinsdagavond de islamitische basisschool Bedir afbrandde.

De premier kreeg eerder nogal wat kritiek uit de Kamer over zich dat hij te onzichtbaar was na de reeks van aanslagen op moskeeën, islamitische scholen en kerken. Alle partijen hebben hun diepe zorgen uitgesproken en drongen aan op een krachtig signaal van de regering om tot verzoening op te roepen. GroenLinks wilde daar zelfs koningin Beatrix voor inzetten.

De PvdA is blij dat Balkenende naar Uden is gegaan. "De minister-president heeft op dit moment een essentiële taak te vervullen om de eensgezindheid in ons land te herstellen", aldus PvdA-leider Bos.

Balkenende zei in de Kamer dat "we ons hoofd niet op hol moeten laten brengen door mensen die ons willen meesleuren in de maalstroom van geweld." Volgens de premier laat dit niemand onberoerd. "We zijn allen geschokt." Hij zei dat ook koningin Beatrix kenbaar heeft gemaakt dat zij meeleeft met de getroffenen en met allen die zich zorgen maken over alles wat nu gebeurt.

Het extremisme raakt volgens Balkenende aan de wortels van de rechtsstaat en de democratie in Nederland. "Van scholen blijf je af, van kerken en moskeeën blijf je af. En van mensen die hun mening geven blijf je af."

Het kabinet wil er alles aan doen om de grondrechten in Nederland te verdedigen. Behalve maatregelen als uitbreiding van de veiligheidsdiensten is er volgens de premier meer nodig. "We moeten jonge mensen behoeden voor radicalisering." Balkenende riep op te werken aan "nieuw onderling vertrouwen. We moeten niet over maar met elkaar praten. Dat hoort ook bij een democratie."

Balkenende wil in Uden "luisteren naar de verhalen van de bewoners". Ook laat hij zich steeds op de hoogte houden van de situatie in het Haagse Laakkwartier, waar een arrestatieactie bezig is. De premier sprak zijn medeleven uit met "onze mannen en vrouwen" die daar actief zijn.

De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) sturen woensdag nog een brief naar de Tweede Kamer over de gang van zaken rond de moord op Theo van Gogh. Donderdag volgt een debat.

Hoewel de PvdA dat graag wilde, zal Balkenende daar niet bij zijn. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat daar niet om gevraagd is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief