Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: hard optreden tegen aanslagen op moslims

10 nov 04

De overheid zal niet alleen hard optreden tegen terroristen maar ook tegen mensen die moslims bedreigen of aanslagen plegen op scholen en moskeeën. Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie woensdag gezegd in Groningen, waar zij de eerste conferentie van ministers uit de Europese Unie over integratie opende.

De bewindsvrouw zei dat we ervoor moeten waken dat de vreedzame meerderheid van de moslimbevolking de dupe wordt van de daden van terroristische moslimextremisten. "We zullen niet toestaan dat de moslimgemeenschap wordt beschuldigd en buitengesloten. Dat er een tweedeling ontstaat. En dat we belanden in een spiraal van angst en haat, van vervreemding, stigmatisering en polarisatie", aldus Verdonk.

In een persconferentie na de eerste zitting op de conferentie, zei Verdonk dat haar EU-collega's massaal hun medeleven en steun hadden uitgesproken aan de Nederlandse regering en de Nederlandse bevolking over de moord op Theo van Gogh vorige week. Die moord is volgens Verdonk het gevolg van radicalisering onder moslimjongeren en heeft Nederland tot "in het diepst van de ziel geraakt".

De hele EU moet daar gezamenlijk hard tegen optreden, aldus Verdonk. "De EU mag geen broedplaats worden voor moslimterrorisme." De minister gaf toe dat Nederland in het verleden "naïef is geweest over integratie". Buitenlandse collega's vragen haar vaak "waarom wij zo lang iedereen hebben toegelaten". Allochtonen hoeven volgens de VVD-minister niet te assimileren, maar moeten wel de Nederlandse normen en waarden onderschrijven en de taal leren. Doen ze dat, dan mogen ze daarnaast "genieten van hun eigen cultuur".

Verdonk benadrukte dat er "heel veel allochtonen zijn die het goed doen in Nederland", maar dat regeringen naïef zijn geweest en onvoldoende hebben gekeken naar radicale elementen. Ze verwees naar het pakket maatregelen dat het kabinet waarschijnlijk woensdag bekendmaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Verdonk zei eerder woensdagochtend in haar speech tot haar collega-ministers en tot de speciale gast, prinses Máxima, dat ze met de minderhedenorganisaties in contact wil blijven en samen met de moslimbevolking de vormen van gevaarlijke radicalisering wil tegengaan. De EU-ministers praten woensdag en donderdag in Groningen over elf 'basisprincipes' van integratie die de EU-landen gezamenlijk zouden moeten gaan invoeren.

Verdonk wees erop dat in veel lidstaten jongeren zich afgewezen voelen door de samenleving. Volgens haar bestaat dan het gevaar dat de jongeren zich in hun eigen groep terugtrekken en ontvankelijk kunnen worden voor extremistische ideeën. "We moeten nadenken over de vorming van hun identiteit en hoe we hun weerbaarheid kunnen verhogen. Maar ook over het voorkomen van discriminatie en uitsluiting.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief